Aşa zisa criză politică declanşată de demiterea lui Vlad Voiculescu a fost în atenţia tuturor săptămâna aceasta şi a dat speranţe false celor care îşi doreau eşecul coaliţiei de guvernare. Această problemă nu a aruncat coaliţia în criză, aşa cum s-au grăbit să declare cei din opoziţie. Au fost într-adevăr probleme şi discuţii contradictorii între partenerii de guvernare, în principal din cauza faptului că decizia de demitere a ministrului a fost luată în mod unilateral de premierul, Florin Cîţu, fără o consultare prealabilă cu ceilalți parteneri de coaliție. Este însă un lucru normal să mai existe neînţelegeri sau tensiuni într-un guvern pluripartid. Cu toate acestea, nu s-a pus niciodată problema dizolvării coaliţiei, în ciuda a ceea ce sperau psd-iştii şi aur-iştii care şi-au afişat zâmbetele pe holurile Parlamentului şi au exploatat situaţia în favoarea lor, cerând, în mod nejustificat, alegeri anticipate.
Am depăşit această situație delicată în urma discuţiilor pe care le-am avut cu partenerii noştri de coaliţie şi am ajuns la un acord care ne va permite să guvernăm ţara în următorii patru ani. Ne-am luat un angajament împreună în faţa românilor şi este datoria noastră să ducem până la capăt reformele asumate. Coaliția merge mai departe şi am făcut săptămâna aceasta un pas important pentru o guvernare mult mai eficientă şi coerentă. Nu vom da satisfacţie celor care nu scapă niciun prilej să arunce cu noroi în guvern.
Actul adiţional pe care l-am încheiat acum stipulează faptul că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei și a premierului. Coaliția funcționează în baza programului de guvernare şi, în consecinţă, agenda parlamentară și deciziile de vot în Parlament urmează prioritățile din acest program.
Avem un nou ministru al Sănătăţii, un profesionist, aşa cum şi-a propus USR PLUS pentru toate instituţiile statului. Munca începută de Vlad Voiculescu la Ministerul Sănătății trebuie continuată. Iar cei care s-au grăbit să-l pună la zid pe fostul ministru ar trebui să ţină seama de faptul că, în doar câteva luni de mandat, acesta a reuşit să demareze procesul de profesionalizare a managementului în sistemul sanitar, prin organizarea concursurilor la Casele Judeţene de Asigurări de Sănătate şi să transparentizeze achiziţiile în sistem. În plus, a eliminat plafonul maxim pentru hrană în spitale şi a implementat o serie de măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19. Printre cele mai importante se numără creșterea numărului de paturi ATI și creșterea capacității de testare la nivel naţional.
Reformele în sănătate vor continua şi în mandatul Ioanei Mihăilă şi intenţia noastră este ca aceasta să rămână în fruntea ministerului în următorii 4 ani întrucât, pentru a schimba cu adevărat ceva în sistemul de sănătate și pentru a corecta efectele jafului coordonat din ultimii 31 de ani, este nevoie, în primul rând, de stabilitate. Doar aşa pot fi implementate reformele esențiale, atât de necesare.
Ioana Mihăilă este de profesie medic primar endocrinolog și un cunoscut antreprenor în domeniul medical din județul Bihor. Este absolventă a Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca şi s-a clasat între primii 100 de candidați pe țară la examenul național de rezidențiat. În 2016 a promovat cu nota 10 examenul pentru obținerea gradului de medic primar. A coordonat caravane prin care au fost oferite servicii medicale gratuite în satele din județul Bihor. A fost numită în funcția de secretar de stat în Ministerul Sănătății la începutul anului 2021 şi, în această calitate, s-a ocupat de gestionarea investiţiilor în sistemul medical din fonduri externe şi de elaborarea componentei de sănătate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
Este medic şi, de aceea, cunoaşte îndeaproape situaţia din spitale şi ştie cu ce se confruntă doctorii de mai bine de un an. Prioritatea este acum rezolvarea crizei sanitare prin măsuri concrete care să vină în sprijinul unităţilor medicale, iar obiectivele principale sunt refacerea infrastructurii de sănătate şi sprijinirea segmentului de ambulatoriu şi a medicinei de familie. Cum însuşi noul ministrul a declarat la învestire, depolitizarea sistemului de sănătate va fi un punct esenţial al mandatului său.
Ioana Mihăilă va pune în practică dezideratele USR PLUS din programul de guvernare: depolitizarea managementului de spitale, transparentizarea tuturor cheltuielilor din domeniu, resuscitarea sistemului de transfuzii sanguine, introducerea testelor rapide antigen în farmacii, concursuri pe bune pentru directorii Caselor Județene de Asigurări de Sănătate şi pentru celelalte funcții de conducere din sistemul medical, continuarea evaluării directorilor Direcțiilor de Sănătate Publică, investiții și finanțări pentru spitale prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Pe termen scurt, prioritatea principală este însă combaterea epidemiei de COVID 19 şi, în acest sens, am stabilit în cadrul coaliţiei câteva direcţii de acţiune. Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne urgenţa numărul 1 a guvernului și a coaliției. Săptămânal, vor fi publicate datele cu privire la vaccinare, numărul de doze administrate, dispoziția pe centre, procentele de persoane din categoriile prevăzute în actul normativ adoptat de guvern. De asemenea, vârstnicii trebuie încurajaţi să sune la numărul de telefon pus la dispoziţie pentru programarea la vaccinare, o modalitate mai accesibilă pentru această categorie de vârstă decât platforma digitală, iar echipele mobile de vaccinare, care şi-au început deja activitatea, vor ajunge, în următoarea perioadă, în zonele rurale unde nu există centre de imunizare, dar şi la persoanele nedeplasabile.
Acordul încheiat în coaliţie prevede măsuri în mai multe domenii, nu doar în sănătate, cum ar fi reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității, până la finalul anului, sau adoptarea legilor pe justiţie, cu respectarea principiilor din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu recomandările formulate în cadrul mecanismelor europene -MCV, GRECO și Comisia de la Veneția, operaționalizarea Comisiei de Cod electoral, în baza unui mandat agreat în Coaliție.
Ne continuăm angajamentele luate în faţa românilor, avem multe obiective de îndeplinit şi intenţionăm să facem acest lucru împreună în următorii 4 ani.