Aproape 4.400.000 de români s-au vaccinat până acum. Potrivit datelor puse la dispoziția Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) de către Institutul Național de Sănătate Publică, 3.663.042 de persoane au primit inclusiv rapelul, iar 716.492 au fost imunizaţi cu prima doză.
Există state care au dificultăţi în procurarea vaccinului, dar în România avem doze suficiente şi totuşi, în ultima perioadă, în ciuda evenimentelor de tip maraton de vaccinare organizate în toată ţara şi a derulării unor campanii în companii pentru angajaţi şi familiile lor, adresabilitatea este în scădere.
În prezent, campania de vaccinare la nivel naţional se desfăşoară pe mai multe planuri. Pe de o parte, sunt în continuare prioritari vârstnicii, care sunt cei mai expuşi riscului de a dezvolta forme grave ale bolii, dar şi populaţia activă, pentru a se putea relansa economia. Imunizarea se face în baza programărilor pe platforma dedicată, dar şi direct în centrele de vaccinare, doar cu documentele de identitate. În plus, este încurajată imunizarea tinerilor şi, în acest sens, a fost organizat un maraton de vaccinare dedicat celor cu vârste între 16 şi 18 ani. De asemenea, de ieri, s-a dat liber la vaccinare pentru adolescenţii de la 12 la 15 ani. În cazul minorilor, este necesar acordul părinţilor, iar programarea se poate face pe conturile acestora.
Avem milioane de doze de vaccin disponibile, dar numărul persoanelor care se vaccinează scade zilnic, într-un ritm îngrijorător, care ar putea pune în pericol măsurile de relaxare, ritmul revenirii la normalitate şi chiar viața a sute de mii de români.
Este foarte adevărat că a scăzut considerabil şi rata de incidenţă şi multe dintre restricţii au fost ridicate, dar asta nu înseamnă că ne putem relaxa total. Trebuie să fim vigilenţi şi trebuie să ne vaccinăm pentru a fi siguri că ţinem sub control pandemia. Nimeni nu-şi doreşte un al patrulea val în toamnă sau în iarnă şi nimeni nu doreşte să revenim la restricţii, însă, pentru a păstra ceea ce am câştigat până acum şi pentru a ne întoarce la normalitate, este necesar să creştem rata de vaccinare.
Eu m-am vaccinat, cu serul de la Astra Zeneca, fără teamă şi fără să am reacţii adverse. Pentru mine vaccinul a însemnat şansa de a mă reîntâlni în siguranţă cu familia şi prietenii, de a putea călători fără teamă, de a putea discuta cu ceilalţi văzându-le chipul. Sunt un mare iubitor al sporturilor şi vaccinul îmi dă posibilitatea să merg pe stadion pentru a-mi susţine echipa favorită. De asemenea, sunt un susţinător al culturii şi mă bucur că, prin vaccinare, voi putea vedea, din nou, sălile de spectacole pline.
Pe lângă toate aceste lucruri personale, sunt beneficii la nivel naţional, pentru toţi românii. Vaccinarea scade presiunea pe sistemul medical şi unităţile sanitare suport COVID vor putea primi din nou pacienţi cu alte afecţiuni. În plus, studenţii se vor putea întoarce în siguranţă la cursuri. Se vor putea organiza festivaluri, iar evenimentele private ar putea fi din nou permise, fără restricţii, dacă va creşte rata de vaccinare.
Vaccinul este singura modalitate de a ne întoarce la o viaţă normală şi, pentru a-i încuraja pe oameni să se imunizeze, USR PLUS a lansat astăzi campania de promovare a vaccinării împotriva COVID-19 “Ne vaccinăm şi scăpăm”. Acesta demers al USR PLUS este complementar campaniei naţionale susţinute de guvern. Membrii USR PLUS vor merge în zonele cu procente de vaccinare mai reduse, în special în oraşele mici şi în mediul rural, şi vor încerca să îi convingă pe cetăţeni să se imunizeze. Vom avea corturi de informare în toate marile orașe din țară, membrii noștri vor împărți pliante și vor răspunde la orice întrebări legate de vaccinarea împotriva COVID-19. În plus, vor fi caravane locale în fiecare județ, astfel încât să ajungem și la oamenii din mediul rural, care au nevoie de mai multe informații despre vaccinare.
Vaccinarea opreşte pandemia. E simplu. Ne vaccinăm şi scăpăm!