Pandemia a pus cultura pe pauză şi este responsabilitatea noastră să îi susţinem pe artişti pentru a trece de această perioadă extrem de dificilă. Activitatea sectorului cultural a fost prima restricționată și, cel mai probabil, va fi ultima care își va reporni motoarele la capacitate maximă.

Spectacolele au fost anulate, festivalurile și expozițiile au fost amânate, cinematografele, teatrele și muzeele au fost închise, iar producțiile de film și de televiziune au fost întrerupte. Artiştii au căutat, în această perioadă, soluţii pentru a ţine cultura în viaţă pe timpul pandemiei. Au fost organizate spectacole şi concerte online, teatrul s-a mutat în aer liber, la fel ca opera sau chiar baletul. În vara anului trecut, de exemplu, la Constanţa a avut loc un eveniment unic în ţară: celebrul spectacol de balet „Lacul Lebedelor” a fost jucat, în premieră, pe o scenă amenajată pe Lacul Siutghiol, în orașul Ovidiu. De asemenea, artiştii Teatrului Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski” au susţinut spectacole în sezonul estival trecut pe platoul din faţa clădirii, cu respectarea regulilor de distanţare fizică.

Situaţia sanitară generată de virusul SarsCoV-2 a însemnat pentru instituţiile de cultură şi pentru profesioniştii din domeniu un adevărat examen de supravieţuire, care este foarte greu de trecut pe cont propriu, fără ajutor din partea statului. Librăriile, bibliotecile, muzeele, teatrele şi sălile de concerte au fost închise o lungă perioadă de timp, iar acum activitatea în aceste spaţii a fost reluată în baza unor măsuri stricte de protecţie sanitară şi cu limitarea numărului de participanţi.

Redeschiderea spațiilor culturale reprezintă un prim pas în vederea relansării activităților din domeniu, ținând seama și de derularea procesului de vaccinare împotriva COVID-19 în România. Totuşi, deși nu mai sunt restricții severe, sunt încă impuse limitări funcționale ce țin de măsurile de protecție sanitară sau de numărul de participanți la evenimentele culturale. În aceste condiţii, artiştii nu pot realiza venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai şi sunt necesare măsuri de compensare pentru această categorie profesională, care însumează aproximativ 5.000 de persoane.

Am dat aviz favorabil, în Comisia pentru cultură și media, pentru aprobarea proiectului de lege care are ca obiect extinderea acordării indemnizației de 41,5% din câștigul salarial mediu brut și persoanelor care au realizat venituri înainte de instituirea stării de urgență, în baza unor contracte de drepturi de autor și drepturi conexe .

Artiștii au beneficiat până acum de șomaj tehnic în baza Ordonanței de Urgență 30/2020, iar din această lună vor fi sprijiniți prin acordarea acestei indemnizații, dar numai în cazul reducerii timpului de muncă sau a veniturilor. De această măsură vor beneficia  peste 5.000 de artişti, pe toată durata stării de alertă şi 3 luni după încetarea acesteia. Este vorba despre persoanele care au realizat venituri din contracte de drepturi de autor sprijinite prin măsura şomajului tehnic (75% din câştigul salarial mediu brut), măsură care şi-a încetat aplicarea de la 1 iunie 2021, ca urmare a reluării activităţilor culturale şi artistice.

Pentru a beneficia de această nouă măsură, este necesară o declaraţie pe proprie răspundere a acestora prin care să confirme reducerea timpului de lucru şi a veniturilor.  Indemnizația se eliberează la cerere, pe baza acestei declaraţii, iar procedura se stabileşte prin Hotărâre de Guvern.

Împreună putem depăşi acest impas în care se află cultura mai ales, sectorul independent, căruia trebuie să-i oferim sprijin pentru a ieşi din criză.