Pe 24 iunie este Ziua Universală a Iei, piesă emblematică a costumului tradițional românesc. Sărbătoarea nu este însă una oficială, ci a fost iniţiată în anul 2013 de comunitatea “La Blouse Roumaine”. De atunci, cămaşa cu altiţă a devenit cunoscută în întreaga lume.
Arta coaserii iei este moştenită din generaţie în generaţie şi trebuie să avem grijă să nu pierdem această tradiţie care ne reprezintă. Meşteşugul brodatului iei, un important element al portului popular românesc, este complex, iar materialele folosite şi modelele cusute sunt reprezentantive fiecărei regiuni geografice.
Cămaşa populară românească este cunoscută din ce în ce mai mult pe plan internaţional ca un obiect vestimentar tradiţional de o frumuseţe unică şi originală şi a fost chiar sursă de inspirație pentru creația unor celebri designeri, dar, deopotrivă, a atras şi atenția artiștilor. Tabloul pictorului francez, Henri Matisse, intitulat ”La blouse roumaine” (1940), expus la Muzeul Național de Artă Modernă din Paris, este dovada vie a acestui lucru.
Anual, pe 24 iunie, au loc evenimente dedicate acestui simbol al identităţii noastre naţionale, iar zilele acestea, la Constnaţa, pe platoul din faţa Muzeului de Artă Populară două creatoare de ii, din Prahova, fac demonstraţii de lucru şi prezintă varietatea motivelor, croiul şi modelele autentice din această zonă.
Povestea acestui simbol al spiritualității românești trebuie să continue, iar generaţiile viitoare trebuie să cunoască şi să păstreze această tradiţiei. Tocmai din acest motiv, am depus o iniţiativă legislativă, alături de colegii mei, membri ai Comisei Parlamentare pentru relaţia cu UNESCO, pentru ca 24 iunie să devină oficial “Ziua Naţională a iei”. Demersul este susținut de senatori și deputați de la toate partidele parlamentare, inclusiv din cadrul minorităților naționale, o dovadă că singura politică a Comisiei permanente pentru relația cu UNESCO este cea de salvare a patrimoniului național.
De altfel, ia românească este la un pas de a intra pe Lista Patrimoniului Mondial Imaterial. Dosarul transnaţional „Arta cămăşii cu altiţă – element de identitate culturală în România şi Republica Moldova” a fost depus la UNESCO pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității. Dosarul a fost realizat cu participarea grupurilor naţionale de experţi din România şi Republica Moldova, elaborarea sa fiind coordonată de Ministerul Culturii din România. Recunoaşterea la nivel mondial a valorii unice a cămăşii cu altiţă urmează să fie dezbătută în 2022, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, iar Comisia parlamentară pentru UNESCO, din care fac parte, continuă demersurile de susţinere a dosarului.
Am înţeles, astfel, preocuparea de a păstra nealterată principala piesă a portului popular românesc și am considerat oportun ca 24 iunie să devină un reper național oficial pentru cămașa românească, cea care ne conferă unicitate și identitate spirituală.