S-a încheiat prima sesiune parlamentară din legislatura 2020-2024. În aceste luni am reuşit să adoptăm bugetul de stat pentru anul în curs, mai multe acte normative, dar şi ordonanţe de urgenţă, am numit conduceri ale unor instituţii aflate sub control parlamentar şi am respins moţiuni simple şi o moţiune de cenzură ale opoziţiei.
Am participat la toate şedinţele de plen în cadrul cărora am susţinut declaraţii politice, am avut interpelări şi am votat proiecte de lege. Până acum am iniţiat sau am fost cosemnatar la peste 40 de proiecte legislative și, pe 29 iunie, am depus o inițiativă legislativă proprie pentru facilitarea accesului pe plajă al persoanelor cu dizabilități. Împreună cu colegii mei senatori, am reuşit, în decursul primelor luni de mandat, să îndreptăm greşelile celor care timp de 30 de ani au pus interesul propriu mai presus de interesul cetăţenilor pe care îi reprezintă.
Astfel, am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor, o victorie importantă în demersul nostru de a restabili dreptatea în România. Am votat în Senat, împreună cu colegii mei de la USR PLUS, şi pentru respingerea definitivă a proiectului de lege, inițiat de PSD, care ar fi introdus pensii speciale pentru primari, vice-primari, președinți și vice-președinți de Consilii Județene. Acest sistem de pensii speciale este injust şi inechitabil şi reprezintă o nedreptate, așa cum a constatat și Curtea Constituțională. Este vorba despre un proiect din 2015 care a revenit în Senat în urma unei decizii a CCR. De această pensie ar fi beneficiat 13.500 de persoane.
De asemenea, am desființat două instituţii umbrelă ale PSD – Institutul Revoluţiei Române şi Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, care au printre membri lor de bază oameni precum Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu sau Teodor Meleşcanu. Academia Oamenilor de Știință din România reprezintă una din fabricile de sinecuri de lux ale PSD. Pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989 am militat încă de la preluarea mandatului de parlamentar deoarece consider că românii au nevoie de aflarea adevărului şi nu de finanţarea de la bugetul de stat a unui institut de propagandă şi de distorsionarea a evenimentelor din decembrie 1989.
Printre cele mai importante proiecte adoptate de Parlament este cel al bugetului de stat. Zeci de ore de dezbateri s-au încheiat cu votul unui buget responsabil, îndreptat către investiţii, care va ajuta relansarea economiei. Am fost nevoiţi să ascultăm discursurile fără conţinut ale reprezentanţilor opoziţiei care au încercat să împieice adoptarea acestui buget şi am respins amendamentele propuse de aceştia care aveau ca sursă de finanţare fondul de rezervă.
Un alt proiect de lege important pe care l-am susţinut în Senat este cel privind spaţiile verzi din oraşe. Orașul nu înseamnă doar betoane, blocuri și mall-uri, iar spaţiile verzi sunt extrem de importante pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru reducerea poluării. Concret, a fost eliminată posibilitatea ca încadrarea spațiilor verzi, trecute în proprietate privată, să permită construcții. Mai mult, apare obligația de a asigura spații verzi în cadrul unor noi proiecte, rezidențiale sau comerciale. Lucrările de construcție se vor putea realiza doar în baza unei documentații de urbanism, obligatorie fiind asigurarea unei suprafețe amenajate cu spații verzi, cu acces public, de minimum 30% din suprafața terenului modificat.
Şi tot în vederea susţinerii unui mediu nepoluat, am votat Legea 153/2021 necesară pentru construirea de rute velo, inclusiv EuroVelo 6. Transportul alternativ, prietenos cu mediul şi, în acelaşi timp, benefic pentru sănătate, este o prioritate atât la nivel naţional, cât şi la nivel local. Dacă în mai multe localităţi s-a reuşit amenajarea unor piste pentru biciclişti, este necesară şi corectarea legislaţiei în vederea dezvoltării unor drumuri pentru biciclişti pe distanţe mai lungi, între localităţi. Actul normativ reprezintă un pas înainte pentru susţinerea trasnportului verde, nepoluant şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Integrarea persoanelor cu dizabilităţi în societate reprezintă, de asemenea, o prioritate şi, în acest sens, am elaborat şi depus o iniţiativă legislativă care prevede amenajarea unor căi de acces pe plajă pentru dispozitivele medicale rulante. În plus, conform proiectului, operatorii de plajă sunt obligaţi să asigure un număr minim de șezlonguri dedicate acestora, amplasate lângă luciul de apă. Amenajarea unor asemenea căi de acces vine şi în sprijinul părinților cu cărucioare pentru copii, precum și al vârstnicilor care se deplasează ajutați de bastoane.
De asemenea, am susţinut legea iniţiată de USR PLUS pentru ca persoanele cu handicap ireversibil să nu mai fie supuse unor evaluări periodice inutile. Astfel, pentru cei a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, comisia de evaluare este obligată să acorde un termen permanent de valabilitate a certificatului, fără a fî necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice. Iar în sprijinul persoanelor cu deficienţe motorii.
Am votat în Senat şi legea care protejează muncitorii sezonieri români care lucrează în afara granițelor țării. Românii care merg să muncească peste granițe sunt esențiali pentru economiile țărilor de destinație, dar mai ales pentru economia României. Legea prevede obligaţii suplimentare în sarcina agenților de plasare a forței de muncă în străinătate, precum: eliminarea comisioanelor şi a taxelor pentru serviciile de mediere pentru angajarea în străinătate a cetățenilor români, încheierea contractelor de mediere în formă scrisă, asigurarea încheierii contractului individual de muncă atât în limba statului de destinație, cât și în limba română, informarea lucrătorilor cu privire la condițiile speciale de intrare în țara de destinație și la regulile care trebuie respectate, asigurări de sănătate pentru muncitorii români pentru perioada contractuală.
Am mai adoptat şi Legea 5G care oferă statului român toate instrumentele necesare pentru a proteja interesele strategice ale țării noastre, prin măsuri ferme de securizare a datelor, dar şi legea, coinițiată de USR PLUS și PNL, prin care traficul de persoane, traficul de minori, pornografia infantilă, proxenetismul, agresiunea sexuală, sclavia și tortura au devenit fapte imprescriptibile.
Moţiunile simple şi moţiunea de cenzură depuse de opoziţie au făcut obiectul dezbaterilor parlamentare la care am participat şi, de fiecare dată, am fost martorul spectacolului grotesc făcut de PSD-işti şi AUR-işri care au susţinut de la tribuna Parlamentului discursuri pline de minciuni şi demagogie. Încercările opoziţiei de a discredita membrii guvernului sau de a demite executivul au eşuat de fiecare dată.
Pe lângă actele normative dezbătute şi votate, am analizat raportele de activitate ale unor instituţii aflate în subordinea Parlamentului, cum ar fi TVR, SRR sau CNA. Rapoartele televiziunii şi radioului public au fost respinse, iar conducerile celor două instituţii media au fost demise. Acum, noul director al Societății Române de Radiodifuziune este Liviu Popescu, propus de USR PLUS. Este un profesionist al cărui mandat este acela de a întări misiunea publică a radioului de stat, atât din punct de vedere administrativ şi managerial, cât şi din punct de vedere editorial, astfel încât categorii cât mai largi de public să se simtă reprezentate în producţia SRR. Liviu Popescu va trebui, totodată, să întreprindă demersuri pentru adaptarea rapidă a producţiei Radioului la mediile digitale.
Până la reluarea lucrărilor în plen, îmi voi continua acţiunile din teritoriu şi mă voi implica, în calitate de senator, în problemele locale. Totodată voi păstra legătura cu alegătorii prin intermediul Cabinetului Parlamentar, pe pagina de Facebook şi pe site, unde puteţi trimite sugestii sau propuneri legislative pe care le voi analiza, împreună cu echipa mea.