S-a finalizat la 1 iulie sesiunea parlamentară, însă acest lucru nu înseamnă că am intrat în vacanţă până pe 1 septembrie. Nu există vacanță parlamentară. Chiar dacă nu mai avem ședințe la Parlament, merg zilnic la birou, în județ sau la București, am întâlniri sau discuții cu cetățenii, cu consilieri locali, colegi parlamentari, colegi de partid ori de coaliție.
În acelaşi timp, încerc să păstrez permanent legătura cu cetăţenii pentru că doar atunci când discuţi cu oamenii le poţi cunoaşte şi înţelege mai bine problemele şi doar aşa le poţi rezolva sau le poţi aduce în atenţia celor abilitaţi să le soluţioneze.
Am participat la întâlnirea organizată de consilierii municipali USR PLUS Constanța, cu cetățenii din cartierul Inel 1. Am fost acolo, împreună cu viceprimarul Florin Cocargeanu, cu preşedintele filialei județene USR PLUS, Dumitru Caragheorghe, cu consilierii locali Cristiana Popescu, Iulian Călin şi Cătălin Iacob. Am discutat cu oamenii care ne-au spus care sunt nemulţumirile lor, de la la străzile cu gropi sau neasfaltate, la infrastructura rutieră neadecvată ori lipsa unui loc de joacă pentru copii sau a unui parc în zonă.
Personal, mi-am notat o problemă pentru care voi face toate demersurile posibile. Ministerul Apărării Naționale deține un teren de aproximativ 11 hectare care stă total nefolosit de mai bine de 30 de ani. Pe acel teren poate trece noua stradă de la sensul giratoriu Eden până la complexul comercial Vivo (varianta străzii Baba Novac), dar pe care poate fi amenajat şi un parc public. Voi face o solicitare în acest sens la Ministerul Apărării.
De asemenea, alături de consilierii USR PLUS, am fost în cartierul Veterani, unde am avut întâlniri cu oamenii care ne-au prezentat problemele lor.
Am continuat şi vizitele la siturile arheologice din Dobrogea. Am mers la Cetatea Arrubium din Măcin, care face parte din linia de apărare romană Limes, pentru a vedea, la fața locului, care sunt problemele și de ce acest sit nu este pus în valoare, cu atât mai mult cu cât el se află pe lista indicativă UNESCO în cadrul proiectului ”Limes, frontierele Imperiului Roman”. Pentru turiști accesul spre Cetatea Arrubium este foarte dificil, iar din punct de vedere al prezervării, situl arheologic este aproape un dezastru: multe buruieni și gunoaie depozitate, iar locul este neîngrădit.
Consider că aceste monumente, aflate pe lista indicativă UNESCO, trebuie să fie prioritare. Vom trage semnale de alarmă și vom face lobby la minister, care, la rândul său, trebuie să ia măsuri ca, prin intermediul muzeelor teritoriale sau județene, să demareze aceste lucrări pentru toate cetățile din dosarul Limes, pentru că este foarte important să obținem ”ștampila” UNESCO pe fiecare sit de genul acesta
Tot în această perioadă, pregătim sesiunea de toamnă. Personal, am două inițiative legislative complete, pe care trebuie să le construiesc de la zero, împreună cu colegii mei. Mai sunt alte 4 inițiative legislative pe care îmi doresc să le modificăm.
În plus, am participat la o conferință de presă la biroul din Constanța al europarlamentarului Nicu Ştefănuţă unde i-am avut alături pe președintele Senatului României, Anca Dragu, pe viceprimarul Constanței, Florin Cocargeanu și pe președintele filialei județene USR PLUS Constanța, Dumitru Caragheorghe
Si la cabinetul parlamentar activitatea continuă în perioada verii. Încă de la începutul mandatului meu i-am susţinut pe tinerii implicaţi şi dornici să înveţe. La sfârşitul lunii iulie, s-a încheiat cu succes încă un stagiu de practică la care au participat studenți ai Facultății de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității Ovidius din Constanța. Aceştia au avut ocazia să se familiarizeze cu modul de organizare și funcționare a unui cabinet parlamentar, să elaboreze și să dezbată inițiative legislative și să analizeze, dintr-o perspectivă politică, modalitatea prin care o propunere legislativă este votată în plen.
De asemenea, am organizat o vizită la Senat, unde studenții au interacționat cu echipa grupului parlamentar și au înțeles ce presupune activitatea în cadrul Parlamentului.
Interacţiunea cu alegătorii este o parte importantă a muncii de parlamentar şi, de aceea, programul de audienţe la Cabinetul Parlamentar rămâne neschimbat în timpul verii. Doresc să păstrez legătura cu cetăţenii, atât prin întâlniri faţă în faţă, cât şi pe pagina de Facebook şi pe site.
Mai este mai puţin de o lună până la următoarea sesiune parlamentară, iar, în timpul care a mai rămas, voi pune la punct proiectele de lege pe care doresc să le iniţiez, voi întocmi o listă cu problemele din teritoriu care îşi pot găsi rezolvarea prin implicarea mea, ca senator şi voi profita de timpul petrecut la Constanţa pentru a mă întâlni cu alegătorii, fie la Cabinetul parlamentar, fie în cadrul vizitelor efectuate pe teren.