Explozia prețului la gaze naturale a pus presiune pe companiile de termoficare din oraşe, care sunt în colaps financiar. Pe fondul creşterii accelerate a prețului la gaze naturale din ultimele luni și a lipsei de investiții în modernizarea instalațiilor, furnizarea agentului termic către populaţie ar putea fi întreruptă. Primăriile au nevoie de sprijin pentru acoperirea cheltuielilor legate de sistemul centralizat de termoficare, astfel încât să poată fi compensată creşterea nesustenabilă a preţurilor de producere a energiei termice.
Autorităţile locale din orașele cu sisteme de încălzire centralizată au nevoie de cât mai multe mecanisme prin care să poată susține companiile locale de termoficare. 27 de municipii au semnalat încă din luna august incapacitatea de a asigura plata cheltuielilor cu termoficarea în contextul majorării prețurilor. Şi Constanța are nevoie acum de resurse pentru a asigura termoficarea până la primăvară. Este responsabilitatea noastră de a găsi rapid soluții alternative, pentru acestă situaţie excepțională care necesită măsuri urgente
În acest sens, am semnat proiect de lege, iniţiat de colegii mei din USR PLUS, prin care se urmareşte crearea cadrului legal pentru ca primăriile să se împrumute de la Trezoreria Statului pentru a acoperi, în această iarnă, cheltuielile de termoficare, astfel încât oamenii să nu rămână fără căldură sau apă caldă în locuințe, creșe, grădinițe, școli sau spitale.
Conform acestei iniţiative legislative, unitățile administrativ-teritoriale pot solicita, în perioada 2021-2022, contractarea de împrumuturi din Trezoreria Statului, în limita sumei de 1 miliard de lei, pentru asigurarea funcționării sistemului centralizat de furnizare a energiei termice.
În prezent, doar pentru 25 de municipii din România este nevoie de 1,27 miliarde lei pentru a susține sistemul de termoficare în perioada octombrie 2021 – aprilie 2022, bani pe care autoritățile nu îi au în bugetele locale, mai ales că au înregistrat cheltuieli substanțiale cu acțiunile de prevenire și combatere a răspândirii virusului SarsCOV2.
Prin urmare, sunt imperative măsurile pentru asigurarea cu apă caldă şi căldură a populației, un serviciu public cu caracter social.
Conform proiectului de lege, propus de USR PLUS, până la primăvara anului viitor, primăriile din oraşele cu sisteme centralizate de termoficare pot lua împrumuturi de la Trezorerie, iar dobânda, fixă pe toată durata de derulare a împrumutului, va fi egală cu ROBOR la 3 luni, comunicată de Banca Naţională a României în ultima zi lucrătoare a lunii anterioare autorizării împrumutului, la care se va adăuga o marjă în funcţie de scadenţa împrumuturilor. Perioada de rambursare este stabilită potrivit scadenței, cu posibilitatea rambursării anticipate, parțial sau integral, iar limita de îndatorare este de 30%. Termenul scadent de depunere a solicitării de împrumut la direcțiile generale regionale ale finanțelor publice sau la administrațiile județene ale finanțelor pentru a fi transmise Comisiei de autorizare a împrumuturilor locale este 31 martie 2022.
Rambursarea împrumuturilor se efectuează în tranșe trimestriale, egale, începând cu trimestrul următor acordării acestora. Unitatea administrativ-teritorială restituie împrumutul și dobânzile aferente într-un cont distinct deschis la Trezoreria Operativă Centrală, nepurtător de dobândă. Obligațiile de plată se sting în următoarea ordine: dobânzi calculate pentru fiecare zi de întârziere, dobânzile și ratele de capital. Eventualele sume virate în plus de unitățile administrativ-teritoriale față de suma scadentă se păstrează în conturi până la scadența următoare. Pentru împrumuturile rambursate integral, sumele rămase în conturi se restituie de Ministerul Finanțelor Publice în conturile indicate de titulari. Această soluție nu este una de durată, dar este necesară în acest moment, din cauza crizei europene a gazelor naturale. Sper ca şi celelalte partide politice să susţină acest proiect, astfel încât să poată fi promulgat în cel mai scurt timp.