Ştim cu toţii că producţiile audiovizuale din timpul perioadei comuniste au fost realizate în contextul în care libertatea de exprimare nu era permisă. Regimul totalitar din România a reușit, de-a lungul timpului, prin propagandă, să își creeze o imagine utopică, credibilă în fața cetățenilor. Programele realizate în toată această perioadă aveau drept scop legitimarea regimului, prin distorsionarea realității.
În aceste condiţii, difuzarea acestor materiale propagandiste în mediul audiovizual românesc în zilele noastre, poate induce o imagine deformată a realităţii acelei perioade, în special în rândul tinerilor, care nu au trăit sub un regim totalitar.
Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o urmărește doar să atragă atenția asupra contextului în care au fost create producțiile audiovizuale şi nu urmărește, sub nicio formă, să restricționeze sau să interzică aceste producții.
Iniţiativa prevede inserarea însemnului C, care înseamnă cenzură, asupra producțiilor de televiziune și radiodifuziune realizate în perioadele totalitare, ce rulează în mediul audiovizual din România. Însemnul C ar elimina sau ar reduce la minimum inducerea, fără voința realizatorilor acelor producții sau a difuzorilor din zilele noastre, a ideilor cosmetizate transpuse. Aceste producţii ar putea să le ofere tinerilor o imagine, de multe ori falsă, asupra istoriei, iar aceştia ar putea considera că regimurile totalitare au fost bune. Pentru a evita ca astfel de scenarii să apară sau să se concretizeze, ar fi necesar ca emisiunile care difuzează producții audiovizuale din perioade totalitare să avertizeze cetățenii că acestea au fost create într-un context socio-politic nefavorabil libertății de exprimare.
Așa cum celelalte însemne de avertizare (AP – cu acordul părinților, 12 – interzis minorilor sub 12 ani, etc.) protejează împotriva nudității, violenței sau discursului obscen, este indicat să apară și însemnul C (cenzură).
În prezent, prin Legea Audiovizualului nr. 504 din 2002 cu modificările la zi și prin Decizia 220 a Consiliului Național al Audiovizualului, din 24 februarie 2011 cu modificările și completările ulterioare, minorii sunt protejați împotriva violenței, a limbajului licențios, a expunerii la nuditate sau a temelor macabre. Există însă un tip de mesaj cel puțin la fel de nociv ca cele menționate mai sus – cel al ideologiilor totalitare.
Peste 45% din populația actuală a României avea vârstă preșcolară sau nu se născuse la momentul Revoluției române din decembrie 1989 sau a răsturnărilor de regimuri totalitare din lume. Această categorie de populație, neavând experiența directă a vieții într-un regim totalitar, este mai vulnerabilă la propaganda, directă sau indirectă. De asemenea, unele producții istorice, filme sau teatre radiofonice din acea perioadă, pot contribui la perpetuarea unor mituri care indirect ar afecta educația publică matură.
Iniţiativa legislativă a fost depusă la Biroul Permanent al Senatului spre dezbatere şi adoptare în comisiile de lucru și plen.