Europa traversează unul dintre cele mai întunecate momente de după cel de al Doilea Război Mondial. Suntem în mijlocul unei perioade dificile, iar agresiunea militară neprovocată și nejustificată a Rusiei împotriva unui stat independent nu poate fi tolerată. Prin acțiunile sale militare, Rusia încalcă grav dreptul internațional și subminează securitatea și stabilitatea europeană și mondială. Ucraina este un stat independent, iar cetățenii ucraineni au dreptul de a-și alege propriul destin. Recurgerea la forță pentru a modifica frontierele este de neconceput, iar conflictele de acest gen trebuie soluționate doar prin dialog și diplomație.
Parlamentul României a condamnat cu fermitate agresiunea armată a Federației Ruse asupra Ucrainei. Am participat la ședința de plen comun a Parlamentului pentru declarația de susținere a Ucrainei. În document se cereoprirea imediată, integrală și necondiționată a agresiunii militare asupra Ucrainei și retragerea tuturor forțelor ruse, întrucât un astfel de comportament iresponsabil subminează fundamentul relațiilor internaționale și ordinea actuală de drept internațional.
Agresiunea armatei ruse împotriva Ucrainei a provocat victime în rândul civililor. Au fost distruse locuințe, școli, spitale și maternități. Mulți dintre cei care au fugit din calea războiului s-au refugiat în România. Noi, membrii USR PLUS , suntem alături de Ucraina și, încă din prima zi a declanșării războiului, ne-am mobilizat, alături de voluntari, pentru a ajuta refugiații. Au fost trimise transporturi cu ajutoare în Ucraina, iar europarlamentarii, parlamentarii, primarii și colegii noștri din filiale și-au deschis sediile și birourile pentru a colecta donații.
Pe la vama Isaccea, din județul Tulcea, cetățenii ucraineni care fug din calea războiului vin cu bacul în România non stop. Am fost la Isaccea, împreună cu colegii mei de la USR Constanța, pentru a-i ajuta pe cei care intră în țară: femei, copii sau bătrâni.
De asemenea USR a inițiat trei proiecte de lege în contextul războiului din Ucraina și al valului de refugiați care ajung în România. Proiectele vizează încurajarea voluntariatului în perioade de criză, sprijin pentru angajare imediată, respectiv ajutor financiar pentru solicitanții de azil.
Prima inițiativă legistalivă vizează persoanele fizice care participă din proprie inițiativă la activități de voluntariat și care își suspendă temporar contractul individual de muncă pentru a desfășura astfel de activități în cadrul unor organizații nonguvernamentale. Concret, în cazul unei crize umanitare ori dezastru natural sau tehnologic, dacă sunt depășite capacitățile de intervenție ale autorităților, Guvernul va putea activa mecanismul de susținere a activităților de voluntariat pentru o anumită perioadă de timp și cu specificarea ONG-urilor prestatoare. Angajații care vor dori să desfășoare activități de voluntariat își vor putea suspenda contractul individual de muncă, iar pe perioada voluntariatului vor primi o indemnizație de 75% din salariul de bază, din fondul bugetului asigurărilor pentru șomaj.
Al doilea proiect al USR își propune sprijinirea cetățenilor ucraineni astfel încât aceștia să se poată angaja fără formalități suplimentare, în aceleași condiții cu cetățenii români și acordarea unui ajutor financiar de 1.000 de lei pe lună pentru refugiații ucraineni. Ajutorul financiar va fi suplimentat cu câte 500 de lei pentru fiecare minor aflat în îngrijire.
Cea de-a treia inițiativă legislativă prevede scutirea cetățenilor ucraineni, până la 1 ianuarie 2023, de la plata taxelor pentru eliberarea sau prelungirea vizelor de lungă ședere și a permisului unic de ședere în scop de angajare.
În același timp, am solicitat Ministerului Transporturilor suspendarea urgentă a taxelor de pod de la Cernavodă – Fetești și Giurgeni-Vadu Oii, pentru a facilita transportul de ajutoare către punctele de frontieră cu Ucraina și al miilor de refugiați care fug din calea războiului.
La nivel local, grupul consilierilor municipali USR Constanţa a făcut o adresă către Instituţia Prefectului judeţului Constanţa prin care solicită adoptarea unor măsuri de urgenţă pentru asigurarea hranei refugiaţilor. Solicitarea vine în contextul în care numărul refugiaţilor creşte de la o zi la alta, resursele sunt tot mai limitate, iar în județul Constanța există un număr semnificativ de persoane care necesită alimente de bază și mese calde. De asemenea, o altă adresă a fost către primarul Vergil Chiţac, căruia i s-a cerut acordarea de gratuitate la transportul în comun CT BUS pentru refugiaţii din municipiul Constanța. Luând în considerare faptul că moneda ucraineană nu poate fi schimbată decât la o singură bancă și doar într-o anumită limită, gratuitatea transportului în comun este o măsură extrem de necesară pentru refugiaţii care se află în tranzit sau rămân la nivel local pentru o perioadă mai lungă de timp. Această măsură a fost deja adoptată în mai multe municipii din ţară.Susținem și ne alăturăm și mitingului de solidaritate pentru Ucraina! Sâmbătă, 12 martie, de la ora 12.00, pe platoul din fața Prefecturii Constanța, răspundem inițiativei Eurocities și invitației Primăriei Constanța de a ne alătura manifestației internaționale de solidaritate pentru Ucraina, împreună cu zeci de mii de oameni din orașele Europei. Ne unim gândurile și sufletele pentru pace, pentru poporul ucrainean și pentru a îi arăta monstrului Putin că Europa nu va îngenunchea în fața acțiunilor sale teroriste!