Mult aşteptata lege offshore a intrat săptămâna aceasta la vot în Senat.
Din păcate, amendamentul USR referitor la directionarea către Pilonul 2 de pensii a banilor care revin statului român din exploatarea gazelor din Marea Neagră nu a fost adoptat de coaliția sărăciei, PSD-PNL. Conform calculelor am fi putut ajunge fiecare dintre noi să avem până la 30.000 euro pentru pensie pentru un stagiu complet de cotizare.
Asigurarea securităţii energetice este obiectivul principal al politicii energetice a României, în acord cu cel exprimat la nivel european. Legea adoptată în Senat permite demararea proiectelor strategice de dezvoltare şi exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră pentru creşterea securităţii energetice, reducerea dependenţei de gazele din import, mai ales în contextul actual al războiului din Ucraina, şi asigurarea tranziţiei către surse de energie curate.
Gazele din Marea Neagră au un rol extrem de important în tranziţia energetică a României, în situaţia în care gazele naturale reprezintă cel mai curat dintre combustibilii fosili şi au emisii considerabil mai mici de poluanţi atmosferici. Investiţiile în zonele româneşti offshore din Marea Neagră aveau nevoie de un cadru de reglementare şi ar trebui să facem acest lucru astfel încât gazele extrase să creeze valoare în economie.
Se pune problema ce facem cu veniturile care ajung la stat din exploatarea acestor gaze. USR a venit cu o propunere pe model norvegian. Banii care revin statului, însemnând 60% din venituri, să meargă către Pilonul 2 de pensii de unde vor fi investiţi şi vor ajunge la pensiile românilor. Cum ar funcționa lucrul acesta? Angajații români contribuie în fiecare lună cu 3,75% din ceea ce câștigă la Pilonul 2 de pensii, iar de aici banii sunt administrați de fondurile de pensii. Banii nu stau mai departe degeaba, ci sunt investiți în economie prin acțiuni la societăți din România sau în obligațiuni emise de statul român (împrumuturi cu dobândă către stat). Până acum fondurile de pensii din România au avut un randament mediu anual de 8% pentru perioada 2011-2021. Similar, propunem ca banii proveniți din exploatările de gaze offshore să se împartă în mod egal către toți românii și să fie virați în conturile lor de Pilon 2 în fiecare lună.
Coaliţia PSD-PNL-UDMR a decis însă ca banii din exploatarea gazelor din Marea Neagră să meargă către extinderea rețelelor de gaze, deşi pentru acest lucru există deja fonduri europene prin PNRR, și către investiții stabilite “prin hotărâre de guvern”, astfel încât gazele din Marea Neagră vor ajunge să finanțeze investiții pe criterii politice. Știm ce înseamnă asta. Risipă și corupție. E același mecanism încercat și în urmă cu 16 ani, când Guvernul de atunci condus de Tăriceanu, după ce a încasat 2.25 miliarde de euro din privatizarea BCR, a înființat un așa zis „Fond Național de Dezvoltare” cu scopul de a investi în „infrastructură, școli și spitale”. Nici astăzi guvernele conduse de vechea clasă politică nu au construit autostrăzile, școlile și spitalele promise. Banii vor merge în conturile lor, nu în conturile pensionarilor.
Viziunea corectă este să decuplăm total de politic aceste venituri obținute dintr-o bogăție a țării și să ne gândim la generațiile viitoare. Banii din resursele de gaze pot să dezvolte cu adevărat România și să rezolve și o problemă reală cu care ne vom confrunta foarte curând – pensiile.
Asta şi-a dorit USR în scurtul mandat la guvernare și ne vom lupta acum din opoziție pentru ca fiecare român să beneficieze de aceşti bani. Exploatarea gazelor din Marea Neagră va începe în 2027. Până atunci se vor întâmpla multe la nivelul guvernării. Putem face acest proiect realitate.