Am luat parte la lucrările summit-ului mondial al Societății Informaționale (WSIS) de la Geneva, organizat de ITU (International Telecommunication Union) care a reunit delegați din foarte multe țări.

Summit-ul mondial privind Forumul Societății Informaționale reprezintă cea mai mare reuniune anuală din lume a comunității TIC pentru dezvoltare. A început pe 15 martie într-un format virtual, iar acum ultima săptămână a avut loc fizic, la sediul ITU din Geneva, Elveția, sub tema TIC pentru bunăstare, incluziune și reziliență.

Forumul s-a dovedit a fi un mecanism eficient de coordonare a schimbului de informații, a creării de cunoștințe, a schimbului de bune practice. Simultan, pe parcursul mai multor zile, au avut loc dezbateri tematice în săli diferite despre teme care țin de UNESCO, de societatea informațională, aplicații și servicii IT guvernamentale, schimbări climatice sau protecția la atacuri informatice.  Au fost zile extrem de pline, cu dezbateri şi conferinţe, cu discuții interpersonale sau de grup. În urma acestor discuţii şi dezabateri am ajuns la concluzia că România stă foarte bine din punct de vedere al tehnologiei și infrastructurii IT.

Lucrările acestui summit precedează Conferința Plenipotențiarilor ITU din această toamnă, de la București. Peste 2.000 de delegați din cele 193 de state membre ale Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), incluzând miniștri de resort, președinți de autorități de reglementare, reprezentanți ai companiilor de profil, ai organizațiilor internaționale și ai mediului academic vor veni în luna septembrie, în București, pentru a stabili regulile în telecomunicaţii  la nivel mondial.

Cea de-a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la Palatul Parlamentului – București. Este cea mai mare reuniune, din punctul de vedere al statelor prezente, al numărului de participanți și al duratei, organizată în România de la admiterea sa ca stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Organizarea evenimentului va fi coordonată de  ANCOM – autoritatea de reglementare în comunicații.

Prin organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București, România beneficiază de o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global