Ansamblul Rupestru de la Murfatlar, din judeţul Constanţa este unul dintre monumentele înscrise pe lista indicativă UNESCO. Bisericile de cretă, descoperite întâmplător în urmă cu 64 de ani, nu au putut fi vizitate niciodată până acum. Săpăturile s-au desfăşurat până în anul 1962, timp în care au avut loc 5 campanii de cercetare, au fost restructurate părţi din complex şi au fost luate măsuri pentru izolarea sitului de restul carierei.

În 1991 Ansamblul Rupestru Murfatlar a intrat pe lista indicativă UNESCO, însă până acum au eşuat toate încercările de consolidare şi protejare a complexului.

Pentru prima dată în ultimii 30 de ani, s-au obţinut fonduri pentru punerea în valoare a Ansamblului Rupestru Murfatlar şi a fost semnat un contract de proiectare, în sumă de 2.300.000 lei. Proiectul pe care Consiliul Județean Constanța îl are în derulare este finanţat prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D. Execuția de lucrări este estimată la maxim 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027.

Sunt însă şi nereguli la Ansamblul Rupestru Murfatlar. În imediata apropiere există un poligon dezafectat, folosit acum pentru distrugerea de muniţie, iar în faţa sitului arheologic se încarcă şi descarcă tehnică militară de mari dimensiuni. Acestea duc la degradarea sitului, iar din cauza vibraţiilor puternice, unele galerii se pot prăbuşi.

Săptămâna aceasta am condus, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei parlamentare reunite pentru relaţia cu UNESCO, o dezbatere cu tema “Ansamblul Rupestru de la Murfatlar – Provocările restaurării şi conservării unui sit fragil”.

Vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, Petre Enciu, precum și reprezentanţii CJC au prezentat stadiul proiectului pentru restaurarea şi punerea în valoare a sitului. Acesta presupune conservarea monumentului istoric, prin colectarea şi dirijarea apelor meteorice şi din sol şi prin construirea unei structuri de protecție, stabilizarea versantului, restaurare prin anastiloza, integrare şi completare, crearea de circuite de vizitare, amenajări peisagistice şi construirea unui centru de primire a vizitatorilor.

Primarul localităţii Murfatlar a prezentat elementele care afectează în prezent siguranţa Ansamblului Rupestru. În apropiere este un poligon militar unde se execute distrugeri de muniţie, iar vibraţiile afectează structura monumentului. De asemeneea, desi poligonul nu mai este folosit penru trageri, echipamente grele ale armatei, precum tancuri, sunt descărcate în mod regulat prin faţa ansamblului. În plus, există un drum tehnologic al Administraţiei Canalelor Navigabile care trece pe deasupra monumentului şi pe care circulă utilaje grele, folosite la refacerea taluzului. Toate acestea afectează structura ansamblului rupestru şi sunt necesare măsuri urgente pentru protejarea sitului.

La dezbatere a fost prezent şi directorul adjunct al Institutului Naţional al Patrimoniului, Irina Iamandescu, care a dat asigurări că Ansamblu Rupestru Murfatlar se află încă pe Lista Indicativă UNESCO. Irina Iamandescu a subliniat însă faptul că România este obligată, prin angajamentul semnat cu UNESCO, să facă tot posibilul pentru conservarea monumentului din punct de vedere al autenticităţii pentru ca ulterior să poată intra în Patrimoniul Mondial.

La rândul lor, reprezentanţii proiectantului au vorbit despre proiectul de restaurare care prevede construcţia a 2 clădiri. Una dintre acestea va fi amplasată peste monument pentru a proteja vestigiul. Clădirea va avea trasee de vizitare cu pasarele, echipamente pentru asigurarea unui climat interior necesar conservării, dar şi acoperiş verde pentru a se încadra în relieful zonei. Cea de-a doua clădire va fi în faţa monumentului şi va avea o destinaţie utilitară. Aici va fi un centru de primire vizitatori, vor fi organizate expoziţii permanente şi temporare, vor fi un magazin şi o cafenea, dar  şi spaţii destinate angajaţilor.

Demararea proiectului de conservare, protejare și punere în valoare a Ansamblului Rupestru de la Murfatlar este un lucru extraordinar. Bisericile de cretă sunt foarte fragile şi este important să acţionăm pentru limitarea degradării acestui sit. Mai departe, îmi doresc ca Ansamblul Rupestru Murfatlar să intre de pe lista indicativă UNESCO, în Patrimoniul Mondial, iar realizarea acestui proiect este un prim pas către acest obiectiv.