Coaliţia sărăciei şi-a numit oamenii la conducerea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi la şefia Agenţiei Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei.
Săptămâna aceasta a avut loc votul în plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor. La CNCD au fost numiţi psd-istul Radu Babuş şi Claudia Bănică de la PNL. La ANRE a fost ales Iulian Iancu, omul Gazprom, care a blocat legea offshore de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră care ne-ar fi făcut independenţi de gazul rusesc. Comisiile de specialitate au respins celelalte candidaturi depuse pentru această funcţie, respectiv Florin Munteanu, propus de USR, Scarlat Iriza şi Florin Victorel Rădoi. La şedinţa Comisiei reunite de Industrii, la care am pariticipat, votul pentru Iulian Iancu s-a dat după un simulacru de dezbateri, iar acest nici măcar nu a fost prezent la audieri.
Postul de membru în Comitetul de Reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei a devenit vacant după demisia lui Alexandru Stănescu. ANRE este agenția care se ocupă de la gestionarea prețului energiei până la exploatarea resurselor de miliarde ale statului. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării reglementărilor obligatorii la nivel naţional necesare funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Comitetul de reglementare al ANRE este format din 7 membri: preşedintele ANRE, 2 vicepreşedinţi şi 4 membri, iar numirea şi revocarea membrilor Comitetului de reglementare se fac de către Parlament în şedinţa comună a celor două Camere.
La vârful unei instituţi de o importanţă capitală pentru România, în plină criză energetică și cu un război în plină desfășurare la granițele României, PSD a propus acest personaj controversat.
Cine este Iulian Iancu? A fost deputat social-democrat timp de patru mandate, până în 2020, iar numele lui a fost adesea asociat cu Rusia și gigantul rus al gazelor Gazprom. Iulian Iancu a fost unul dintre oamenii care au blocat legea offshore astfel încât nu au fost extrase până acum gaze din Marea Neagră, iar România este dependentă de gazul rusesc. În august 2019, președintele Klaus Iohannis a respins numirea lui Iulian Iancu în funcția de vicepremier pentru teme economice. Iohannis l-a acuzat pe Iancu că ar periclita „decizii asumate, în numele statului român, în baza parteneriatului strategic cu statele occidentale”. Iulian Iancu a fost acuzat de altfel, în repetate rânduri, chiar de colegi de partid, că e apropiat de Rusia și face jocurile Gazprom.
În aceste condiţii, votul din plenul reunit al Parlamentului poate reprezenta o problemă de siguranță națională.