Sfidare fără margini din partea coaliţiei de guvernare. În plină criză economică şi energetică, în timp ce milioane de români abia reuşesc să îşi achite facturile, parlamentarii PSD, PNL, AUR și UDMR au votat să-și mărească salariile cu 25%. De aceeaşi majorare beneficiază şi miniştrii, primarii şi viceprimarii, preşedinţii de consilii judeţene şi prefecţii.
1.5 milioane de români trăiesc cu pai puţin de 25 de lei pe zi, peste 1 milion de pensionari trebuie să se descurce cu o pensie de 1.000 de lei şi milioane de familii se luptă să facă faţă exploziei prețurilor la alimente și energie.
În acelaşi timp, unui parlamentar urmează să îi crească salariul cu 2.000 de lei. De 22 ori mai mult decât a crescut salariul unui învățător anul acesta. Salariul lui Nicolae Ciucă se va mări cu peste 2.500 de lei, Marcel Ciolacu va câştiga lunar cu peste 2.530 de lei mai mult, iar preşedintelui Klaus Iohannis i-a crescut salariul cu peste 2.600 de lei.
Asta este situaţia reală. Parlamentarii vor lua doar ca bonus lunar cât câștigă, în total, lunar, 1.6 milioane de români. Un salariu minim în plus pe lună. Asta au votat PSD, PNL, AUR și UDMR care refuză însă să mărească pensiile. USR a fost singurul partid care s-a opus creșterilor de salarii pentru politicieni.
Nu este, de altfel, prima dată când partidele de guvernare încearcă să-și crească salariile sperând că nu o să observe nimeni. Pe 31 mai, prin Legea 21/2022, au încercat același lucru. USR a votat împotrivă și a depus sesizare la CCR care a admis contestația și a decis că majorările de salarii pentru politicieni nu sunt constituționale.
Chiar în ziua în care CCR a admis sesizarea făcută de USR, coaliţia a introdus pe uşa din dos măririle salariale pentru politicieni. Majoritatea PSD-PNL-UDMR a adăugat la OUG 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, un amendament fix pentru ca aceștia să primească indemnizații mărite.
Prin legea de aprobarea a OUG115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, aleşi și numiţi, vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.
De asemenea, prin amendamentul UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislatic și Administrației Prezidențiale.
Legea sfidării naționale merge la Camera Deputaților, la votul final. Noi vom încerca să îi oprim.