Am avut o săptămână plină în Senat şi în Comisii. Am depus un proiect de lege, am semnat o iniţiativă a colegului meu, Ion Stelian, am susţinut în plenul Senatului mai multe proiecte, dar şi o declaraţie politică şi am luat parte la audierile candidaţiilor la funcţiile de conducere ale ICR de la  Budapesta şi Berlin.

Am depus, împreună cu colegii mei, deputatul Tudor Pop şi senatorul Cristian Ghica, o inițiativā legislativă de încurajae a participării elevilor la orele de sport și de protejare a sănătății copiilor. 63% din populația țării noastre nu face niciodată exerciții fizice sau sport, conform analizei efectuate în cadrul Strategiei naţionale a sportului.  În acest context, proiectul pe care l-am iniţiat prevede instituirea unui mecanism de control în ceea ce priveşte acordarea scutirilor medicale pentru orele de sport având în vedere că există o tendință îngrijorătoare în cadrul școlii de a evita participarea la orele de sport, iar acest lucru are efecte negative asupra sănătății și asupra calității vieții în general.

Tot săptămâna aceasta am semnat iniţiativa legislativă a colegului meu, Stelian Ion, care prevede corectarea Legii avertizorului de integritate pentru a transpune corect Directiva Europeană. Plata a 2,8 miliarde de euro din PNRR va putea fi deblocată după finalizarea jalonului din PNRR privind intrarea în vigoare a legii, însă termenul a fost depăşit cu mai mult de 300 de zile, iar legea adoptată nu îi protejează pe avertizorii de integritate. Acesta este motivul pentru care Comisia Europeană nu eliberează fondurile pentru România.

Pe lângă proiectele noi pe care le iniţiem, actualizăm şi îmbunătăţim legile deja existente. Au fost aprobate amendamentele depuse, împreună cu colegul meu, senatorul Raoul Trifan, la o inițiativă aflată în circuit prin care am propus introducerea semnăturii avansate bazate pe certificatul emis de MAI în cadrul Cărţii Electronice de Identitate ca mijloc de semnare a declaraţiilor de avere şi de interese şi am prelungit cu 2 ani termenul pentru depunerea acestora în format digital.

De asemenea, am avut o intervenţie în plenul Senatului pentru a susţine iniţiativa pe care am depus-o, împreună cu colegii senatori Silvia Dinică şi Andrei Postică, pentru modificarea legii privind transparența decizională în administrația publică. Implicarea cetăţenilor în procesul decizional este un element esenţial al unei administraţii democratice şi eficiente, însă pentru coaliţia PSD-PNL-UDMR opinia publică nu este importantă, iar transparenţa în administraţia pubică deranjează. În prezent au dreptul să solicite dezbateri publlice ONG-urile sau entităţile publice, dar cetăţenii nu pot cere o dezbatere pentru proiectele importante din adminsitraţia locală. Iniţiativa se referă strict la proiectele foarte importante, cum ar fi regulamente sau strategii şi nu la toate proiectele consiliilor locale. Legea a fost respinsă cu votul PSD, PNL şi UDMR care nu vor ca cetățenii să solicite dezbateri publice pentru hotărârile pe care ei le iau.

Am susţinut într-o intervenţie în plen şi proiectul propus de USR care prevede introducerea adolescenţilor de 17 ani pe lista persoanelor eligibile pentru donarea de sânge. România are nevoie de donatori de sânge, iar implicarea minorilor de 17 ani în acest proces poate fi o soluţie, fiind o strategie implementată cu succes în alte ţări. Din punct de vedere medical nu există contraindicaţii pentru donarea de sânge la această vârstă. Acest lucru ar putea duce la o potenţială creştere a numărului de donatori, dar şi la responsabilizarea tinerilor. Legea a fost respinsă în Senat cu votul PSD, PNL şi UDMR, doar pentru că iniţiativa era propusă de USR. Încă o dată interesele politice ale guvernanţilor au fost puse mai presus de binele cetăţenilor.

Am adus în atenţia Senatului, printr-o declaraţie politică, greşelile din draftul Legilor Educaţiei. În proiectul apărut pe surse în presă sunt o mulţime de erori. Una dintre greşeli se referă la alegerea rectorilor din universităţi. Proiectul legalizează o discriminare între două modalităţi de alegere şi dă posibilitatea clienţilor de partid să ocupe această funcţie chiar dacă nu îndeplinesc criteriile. I-am solicitat minsitrului Educaţiei, Ligia Deca, să se oprească din a mutila aceste legi şi să nu calce în picioare educaţia.

Pe lângă şedinţele de plen, am participat şi la lucrări în comisii. În Comisia de Cultură am fost prezent la audierea candidaţilor la funcţiile de conducere ale filialelor Institutului Cultural Român din Budapesta şi Berlin şi în Comisia de Sănătate am luat parte la conferința privind Planul Național de Cancer.

Săptămâna aceasta am încheiat-o într-o atmosferă specială la Timişoara, capitala europeană a culturii 2023. Vineri a avut loc deschiderea oficială a acestui eveniment unic, în prezenţa a mii de spectatori.