În ultimele 6 luni am desfăşurat activităţi atât în cadrul Senatului cât şi în circumscripție sau la biroul parlamentar din Constanţa. Vă prezint câteva dintre activităţile cele mai importante din această perioadă.
Pe 12 iulie am sesizat Garda de Mediu Constanța despre dezastrul din intersecția de la Casa de Cultură, iar după aproape 10 zile a venit confirmarea – firma care efectua lucrări acolo a fost amendată.
La începutul lunii august am fost la Poarta 9 a Portului Constanța pentru a vedea care este situaţia camioanelor care aşteaptă să intre în port. Coada de tiruri se întindea pe 10 km, iar şoferii aşteaptau ore întregi în soare să ajungă la terminalele din port. Incompetenţa ministrului Transporturilor şi a conducerii Administrației Porturilor Maritime Constanța a dus la o situaţie de neimaginat: tirurile aşteaptau şi 12 ore pentru a intra în port, pentru că lucrările la o parcare care se întinde pe 20 de metri au fost oprite, iar circulaţia se desfăşura pe o singură bandă.
Tot în luna august am participat la acţiunea organizată de USR “Caravana DNA-ul Pădurilor” în sprijinul legii inițiate de colegii mei Stelian Ion, Diana Buzoianu şi Silvia Deheleanu care are drept scop sancţionarea infracţiunilor de mediu.
La 8 ani de la tragedia de la Colectiv, alături de colegii mei din USR, am protestat pe platoul din fața Prefecturii Constanța pentru a ne exprima indignarea, pentru a discuta împreună despre soluții, despre ce trebuie făcut, despre cum și în ce fel putem ajuta acolo unde este nevoie.
În luna septembrie am protestat, alături de colegii mei din USR, în fața Ministerului Sănătății pentru că, din cauza lui Rafila, România a pierdut 740 milioane de euro din PNRR pentru spitale. De asemenea, tot în luna septembrie am sesizat Garda de Mediu despre o situație inacceptabilă pe care am descoperit-o, la sesizarea unor constănțeni, în zona Palazu Mare, unde o ţeavă de evacuare a dejecțiilor se scurge direct în lacul Siutghiol.
Pe 1 octombrie am participat la plenul reunit al Parlamentului unde a fost citită Declarația de susținere a Israelului. Ne-am exprimat solidaritatea deplină cu Israel care trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja civilii.
Am organizat în octombrie o dezbatere pe marginea proiectului de lege privind reciclarea deșeurilor din construcții și desființări. Am discutat cu factorii implicați astfel încât legea să aibă funcționalitate și să acopere toate aspectele. O astfel de lege este absolut necesară având în vedere că există o mulțime de deșeuri de acest gen, multe provenite de la lucrările publice. Un exemplu în acest sens este în municipiul Constanța unde am găsit munți de deșeuri în curtea unei firme din subordinea autorităților locale.
Pe 17 octombrie am participat, alături de câțiva membri ai Comisiei de Buget Finanţe din Senat, la o discuție cu Scherie Nicol, analist politic în divizia de gestiune publică și buget a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). În cadrul întâlnirii am expus probleme şi am ascultat bune practici. Tot în luna octombrie am luat parte la Conferinţa „Viitorul Fiscalităţii în Uniunea Europeană” şi la Conferinţa „Rolul inovaţiei în reducerea riscurilor cu impact asupra economiei şi societăţii”.
În această sesiune parlamentară am participat la Paris, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Parlamentare UNESCO, la cea de-a 42-a Conferință Generală a UNESCO, cel mai important eveniment interguvernamental de la nivelul Organizației, care se desfășoară o dată la doi ani. De asemenea, am fost prezent ca reprezentant al delegaţiei României la reuniunea interparlamentară a Inițiativei Central Europene de la Chişinău. Ne-am întâlnit parlamentari din cele 16 ţari membre să discutăm despre sprijinul integrării europene și promovarea dezvoltării durabile a regiunii ICE.