Am participat în perioada 18-19 iunie, în calitate de vicepreședinte al Comisiei Parlamentare pentru UNESCO, la Conferința Internațională privind Guvernanța Platformelor Digitale care a avut loc la Dubrovnik.

Temele abordate au fost: combaterea dezinformării online și a discursurilor instigatoare la ură pentru a promova pacea și a permite drepturile omului, rolul platformelor digitale în respectarea drepturilor omului şi protejarea individului într-o lume a tehnologiilor puternice.

Am discutat despre cele mai bune practici în guvernarea platformelor digitale. Autoritățile de reglementare joacă un rol crucial în protejarea drepturilor omului online și în implementarea principiilor de guvernanță a platformelor digitale. Ca atare, este esențial ca acestea să aibă mijloacele necesare pentru a aplica în mod eficient standardele emergente pentru ecosistemul digital global. Tehnologiile digitale au creat noi provocări pentru guvernele din întreaga lume, necesitând adaptarea sistemelor de guvernare, precum și noi mecanisme pentru a reglementa în mod eficient spațiul digital. Am discutat despre aplicarea și convergența diferitelor instrumente, inclusiv a structurilor de autoreglementare, coreglementare și statutare.

Vedem, din păcate din ce în ce mai mult, că apare în spațiul public discursul urii față de diverse categorii de oameni, culmea, venit și propagat mai ales de unii politicieni. Discursul urii se propagă cu repeziciune în mediul online, pe rețelele de socializare, fiind motorul minciunilor și dezinformării de tip deep-fake.

Alocuţiunile din cadrul Conferinței s-au axat pe identificarea surselor discursurilor urii și pe modalități de rezolvare ale acestora, inclusiv din punct de vedere tehnic. Mi-au atras atenția, în mod deosebit, discursurile Excelențelor Sale, doamna Audrey Azoulay (Director General UNESCO), domnul Tawfik Jelassi (Asistent Director General pentru Comunicații și Informații UNESCO) și domnul Chile Eboe-Osuji, fost președinte al Curții Penale Internaționale (2018-2021).

Rețelele digitale au devenit un teren fertil pentru diseminarea informațiilor toxice și periculoase, dar din ce în ce mai mult oamenii conștientizează aceste probleme și încearcă să găsească soluții. Odată cu creșterea curentului extremist în Europa și în România ori peste tot în lume, discuțiile confirmă că suntem mult mai conștienți de pericolul discursului instigator la ură.

#NOHATE este mesajul afișat peste tot pe durata Conferinței. Este un mesaj pe care noi toți ar trebui să îl conștientizăm și să îl promovăm în fiecare zi. Pentru că întotdeauna ura a fost doar un mijloc prin care extremiștii au afectat viețile a milioane de oameni!