Am participat în perioada 30 iunie-1 iulie, în calitate de preşedinte al Comisiei de Cultură a Inițiativei Central Europene, la lucrările Comitetului Parlamentar al Inițiativei Central Europene, care a reunit reprezentanți ai parlamentelor din 16 țări. ICE este un forum de cooperare regională în Europa Centrală, de Est și de Sud-Est la care România a aderat la 1 iunie 1996, cu ocazia reuniunii de la Viena a miniştrilor afacerilor externe ai ţărilor membre ale Iniţiativei. 

Tema generalǎ a lucrărilor a fost „Rolul parlamentelor în controlul executivului și în procesul de integrare în Uniunea Europeană”. Totodată, în cadrul dezbaterilor au fost abordate subiecte precum: controlul parlamentar al executivului, răspunderea pentru cheltuielile publice și utilizarea transparentă a banilor publici, precum şi rolul parlamentului în campaniile de informare și conștientizare pentru cetățeni privind procesul de integrare europeană.

Implicarea activă a României în cadrul ICE se înscrie în linia interesului ţării noastre de creştere a profilului său regional. România acționează în cadrul acestui format de cooperare regională pentru consolidarea relației dintre ICE şi UE și pentru facilitarea schimburilor de experiență dintre statele membre UE şi cele nemembre.

Cooperarea regională în cadrul ICE este esențială în schimbul de experiențe și sprijinirea reciprocă, în scopul extinderii Uniunii Europene către țările candidate în curs, iar cooperarea între statele membre ale UE și statele candidate la Uniunea Europeană reprezintă un pas înainte în consolidarea proiectului UE.

Una dintre concluziile întâlnirii a fost că toate conflictele internaționale dintre state dăunează dramatic nu numai păcii și securității Europei, ci și ordinii internaționale. În cadrul  întrunirii s-a reafirmat faptul că UE este o organizație importantă în menținerea păcii şi s-a reiterat importanța consolidării rolului parlamentelor ca fiind crucial pentru păstrarea principiilor democratice de reprezentare și participare publică.  De asemenea, s-a subliniat importanța supravegherii continue a guvernului, a răspunderii pentru cheltuielile publice și a utilizării transparente a banilor publici.