Mai multe proiecte ale USR PLUS au fost adoptate săptămâna aceasta în Senat.
Unul dintre ele vizează modificarea Legii Educaţiei şi sportului, astfel încât să fie permis accesul copiilor în bazele sportive ale şcolilor. Terenurile de sport ale unităţilor de învăţământ reprezină o resursă neutilizată în afara orarului şcolar care are avantajul că se află în zonele rezidenţiale ale localităţilor.
Iniţiativa legislativă aparţine deputatului USR PLUS, Tudor Pop şi vine în contextul în care România se situează printre ultimele ţări din UE la activităţile fizice, iar una dintre principalele cauze care au dus la această situaţie este lipsa accesului la infrastructura sportivă.
Copiii vor avea acces în bazele sportive ale şcolilor sub supravegherea unui adult şi cu respectarea unui regulament. Legea 296/2021 a fost aprobată de Senat, în unanimitate.
USR Constanţa a propus încă de acum 2 ani o hotărâre de Consiliu Local în acest sens, care viza deschiderea terenurilor de sport din incintele școlilor pentru copii, cu scopul de a-i încuraja să facă mişcare în aer liber, în spații sigure și amenajate. Acum consilierii locali USR PLUS de la Constanţa au revenit cu propunerea, însă aceasta nu a fost încă adoptată.
O altă iniţiativă a USR PLUS votată în Senat se referă la introducerea sistemelor moderne de plată la furnizorii de servicii de utilitate publică. Aceştia vor fi obligați să implementeze plăţile on line.
După ce în 2016 instituţiile publice au fost obligate printr-o ordonanţă de urgenţă să accepte încasări şi prin cardurile de credit şi de debit, a venit momentul ca şi operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publică să permită achitarea obligaţiilor de plată cu cardul, dar şi online.
Iniţiativa pentru modificarea şi completarea OUG 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată are drept scop să ofere acces tuturor cetăţenilor la beneficiile tehnologiilor moderne prin introducerea rapidă a mijloacelor de plată online a impozitelor şi taxelor pe întreg teritoriul României, într-un termen rezonabil de implementare de 6 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ.
Prin introducerea sistemelor online de plăţi se obţin beneficii precum: reducerea cheltuielilor operaţionale, creşterea sumelor colectate de la cetăţeni prin încasarea simplă, rapidă şi sigură, disponibilitate 24 ore pe zi şi 7 zile pe săptămână, creșterea încrederii cetăţenilor în administraţia publică locală.
Proiectul a fost aprobat în Senat cu majoritate de voturi, deşi senatorii PNL s-au abţinut.
De asemenea, am adoptat legea prin care activitatea PFA va fi considerată vechime în muncă și în specialitate. Legea 293/2021, iniţiată de USR PLUS, completează în acest sens OUG nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale.
Condiţia este ca activitatea economică să fi produs venituri nete în anul supus recunoaşterii vechimii a căror valoare este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară şi să fie înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreşte recunoaşterea vechimii.
Acest proiect vine în sprijinul cetățenilor, al plătitorilor de taxe și impozite, indiferent de forma în care aleg să-și desfășoare activitatea şi repară o nedreptate privind Persoanele Fizice Autorizate.
Am votat și Legea 267/2021 care vizează completarea și modificarea Legii privind alocația de stat pentru copii, mai exact eliminarea birocrației prin includerea procedurii de obținere a acesteia în cadrul dosarului de declarare a nașterii.
Părinţii au obligaţia legală de a-şi înscrie copilul la naştere şi, în acelaşi timp, aceştia solicită alocaţia de stat, un drept constituţional al minorilor. În acest context, proiectul de lege reprezintă o soluţie pentru debirocratizarea procesului de obţinere a alocaţiei şi vizează includerea acestei proceduri în dosarul de declarare a naşterii. Astfel, părinţii nu vor mai pierde timpul pentru a depune două dosare separate.
Alocaţia de stat este un beneficiu constituţional al fiecărui copil şi nu este normal ca această povară birocratică să cadă asupra beneficiarului, adică asupra reprezentantului legal al minorului, care este obligat să depună două dosare diferite.
Pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului de luni a fost și proiectul de modificare și completare a legii privind Codul Fiscal, care prevede scăderea taxei pe valoare adăugată percepută pentru comercializarea de cărți electronice, fiind adusă astfel, la un procent egal cu TVA-ul pentru vânzarea cărților în format fizic.
În prezent, piața de carte din România este cea mai mică din Uniunea Europeană raportată la numărul de locuitori. Potrivit datelor Eurostat, aproximativ 95% dintre românii cu vârste peste 18 ani nu achiziţionează nici măcar o carte în decursul unui an, iar proporţia segmentului de carte electronică este sub 1%, în timp ce în alte ţări din UE este de 5 până la 15 procente. Unul dintre motivele invocate cel mai des de cei care nu achiziţionează cărţi este preţul mare în raport cu veniturile. În acelaşi timp asistăm la o tranziţie digitală rapidă în întreaga lume, inclusiv în privinţa obiceiurilor de consum cultural, mai ales la generaţiile tinere, care sunt obişnuite cu tableta şi telefonul. În acest context promovarea cărţii electronice are beneficii atât pentru cumpărător, cât și pentru edituri.
Aprobarea în Senat a Legii 294/202, o iniţiativă a USR PLUS, înseamnă supunerea unui regim fiscal egal a cărţilor în format tipărit, electronic sau audio.