La mai bine de 6 luni de la incendiul care a avut loc în secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, unitatea medicală nu a fost încă redeschisă. Deși au existat mai multe termene petnru repunerea în funcţiune a spitalului, reabilitarea nu a fost finalizată. Iniţial s-a stabilit ca unitatea sanitară să fie reintrodusă în cirucuit la mijlocul lunii decembrie, termenul a fost apoi amânat pentru sfârşitul lunii februarie, iar lucrările continuă şi la această oră.

Incendiul, în urma căruia au murit mai multe persoane, a izbucnit pe 1 octombrie 2021 în secţia de Terapie Intensivă. Ancheta a stabilit că spitalul nu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi, în consecinţă, activitatea a fost oprită. Inspectoratul de Stat în Construcţii a demarat imediat un control, iar experţii au analizat situaţia clădirii din punct de vedere al rezistenţei şi securităţii la incendiu. Conform expertizei tehnice, s-a stabilit că zona în care funcţiona secţia ATI nu mai prezintă siguranţă pentru a fi folosită, iar incendiul i-a afectat structura. În plus, au fost depistate numeroase nereguli la instalaţia electrică, subdimensionată faţă de cerinţele actuale.

Deşi situaţia prezentată de experţii de la ISC a scos la iveală multiple probleme şi neconformităţi, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a vizitat unitatea medicală în ianuarie, declara ulterior că spitalul a fost deteriorat foarte puţin în urma incendiului, doar la parter. Acelaşi ministru vorbea atunci despre importanţa Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, care, pe lângă  serviciile pentru boli infecţioase, este şi un centru regional HIV/SIDA, şi spunea că, într-un fel sau altul, ar trebui să reintre în circuit. Cu toate acestea, ministrul a rămas la stadiul declaraţiilor şi nu s-a implicat în niciun fel în procesul de redeschidere a unităţii medicale din Constanţa.

După incendiu, personalul medical a fost detașat în alte spitale din judeţ. Eram atunci în plină pandemie de COVID şi era nevoie acută de cadre medicale. O parte din personal a fost detașat în unitățile medicale suport COVID 19 pentru a veni în sprijinul pacienților, dar și al angajaților. Medici, asistenţi şi infirmiere au lucrat în aceste ultime luni în condiţii grele, până la epuizare şi au făcut faţă în condiţii de stres valurilor pandemiei.Toţi aceştia s-au trezit în situaţia de a nu mai avea locuri de muncă, în momentul în care le-au expirat detaşările. Aceşti oameni, care au luptat cu virusul în linia înâi, au fost daţi deoparte atunci când situaţia epidemică s-a îmbunătăţit. Iniţial detaşările au expirat în luna martie, iar cadrele medicale au aşteptat cu sufletul la gură informaţii despre viitorul lor. Au fost informaţi că detaşările se vor prelungi cu încă 30 de zile, în ideea că lucrările de renovare ale spitalului se vor încheia. Pe 7 aprilie au expirat din nou detaşările, iar medicii, asistentele şi infirmierele care fuseseră transferaţi la alte unităţi medicale au aşteptat din nou informaţii despre soarta lor. Ministrul Sănătăţii, acelaşi care declara că cel mai important lucru este păstrarea echipei de profesionişti  din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase, nu a întreprins absolut nimic pentru a veni în sprijinul acestor oameni.

Săptămâna aceasta am adresat o interpelare în plenul Senatului către ministrul Rafila. L-am întrebat cum se implică în procesul de redeschidere a spitalului şi ce demersuri întreprinde pentru a rezolva situaţia angajaţilor. Aştept răspunsul minsitrului Sănătăţii vis a vis de această problemă care nu mai este doar de interes local, ci naţional.

În al treisprezecelea ceas, angajaţii au fost informaţi că nu îşi vor pierde locurile de muncă. Unii dintre ei au rămas detaşaţi la Spitalul Judeţean Constanţa, alţii la Spitalul Municipal Medgidia şi alţii la Centrul Medical Medeea. Ceilalţi au un post asigurat la Spitalul de Boli Infecţioase, chiar dacă activitatea aici nu a fost încă reluată.

Este din nou o soluţie de compromis, pe termen scurt, iar singura rezolvare a problemei, atât pentru angajaţi, cât şi pentru pacienţii care au nevoie de serviciile medicale din acest spital, este ca lucrările să fie finalizate şi unitatea sanitară să devină măcar parţial funcţională. Momentan se lucrează la instalaţia electrică, dar nu se ştie cu exactitate când se va redeschide unitatea medicală.