Am depus, împreună cu colegul meu Andrei Postică, o inițiativă legislativă prin care autoritățile locale vor fi obligate să pună în dezbatere publică toate proiectele de acte normative din 5 domenii de importanță majoră pentru comunitate: strategii, buget, rectificările bugetare, impozite și taxe locale, organizarea și funcționarea serviciilor publice.
În acest moment există obligativitatea consultării publice pentru actele normative importante din administrațiile publice locale, doar dacă această consultare este solicitată, în scris, de o asociație legal constituită sau de către o altă autoritate publică.
Iniţiativa legislativă vizează reiterarea importanței transparenței decizionale în administrația publică. Implicarea societății civile sau a altor autorități publice în actele decizionale ale administrației publice, prin informarea acestora asupra proiectelor supuse dezbaterii și prin accesul lor la ședințele de consultare publică, reprezintă un act necesar în dezvoltarea societății. De aceea, este necesar ca efectuarea unei consultări publice, conform legii, să nu fie condiționată de primirea unei solicitări scrise în acest sens. Autoritatea publică locală trebuie să fie proactivă, să dea dovadă de deschidere în colaborarea cu cetățenii, organizând permanent consultări publice și dezbateri din care să rezulte acte normative destinate cetățenilor și care să răspundă nevoilor reale ale oamenilor din comunități.
Propunerea legislativă pe care am iniţiat-o prevede ca autoritățile publice centrale și locale să fie oblicate să mențină transparența decizională în fața cetățenilor, prin organizarea de dezbateri publice pentru acele acte normative care s-ar încadra în tipul celor supuse dezbaterilor publice, conform legii, indiferent dacă aceste dezbateri au fost sau nu solicitate de asociații legal constituite sau alte autorități publice.
Legea stabilește regulile procedurale minimale obligatorii aplicabile pentru asigurarea transparenței decizionale în cadrul autorităților administrației publice centrale și locale, alese sau numite, precum și ale altor instituții publice care utilizează resurse financiare publice, în raporturile stabilite între ele cu cetățenii și asociațiile legal constituite ale acestora.
Inițiativa legislativă vine în urma unei serii lungi de întâlniri cu secretari generali din primării, consilieri locali, consilieri județeni, viceprimari sau primari.
USR s-a pronunțat mereu în favoarea creșterii transparenței activității autorităților locale, iar cetățenii, ONG-urile și orice persoane interesate trebuie să poată să-și spună părerea despre cele mai importante hotărâri ale unui Consiliu Local sau Consiliu Județean.
Iniţiativa legislativă se află în dezbatere publică aici: