Criza prețurilor la energie are și un efect pozitiv: tot mai mulți cetățeni sunt interesați să devină prosumatori și numărul celor care și-au instalat deja sau intenționează să-și instaleze sisteme fotovoltaice de producere a energiei electrice este într-o creștere explozivă.
Prosumatorii sunt persoanele fizice sau juridice care nu doar consumă, ci și produc energie. Produc pentru consumul propriu și injectează surplusul în rețea, contra cost, pe baza unui contract de vânzare-cumpărare cu furnizorul lor de energie electrică.
Principalele avantaje sunt faptul că aceste sisteme scad, chiar şi până la 0 lei, valoarea facturilor la energia electrică şi nu au un impact poluant asupra mediului. Potențialul este imens, iar cu sistemele potrivite, o gospodărie își poate acoperi integral nevoia de energie electrică prin producție proprie.
Să devii prosumator în România este însă o mare bătaie de cap, iar lucrurile nu decurg așa cum ne aşteptăm. Numeroasele modificări legislative reprezintă una dintre principalele probleme, iar procedura de racordare a prosumatorilor la reţea a fost modificată de mai multe ori. Lucrurile sunt reglate din mers, iar acest lucru se răsfrânge asupra celor care vor să devină prosumatori. Aceştia se plâng de faptul că sunt încălcate termenele legale şi că trebuie să aştepte luni întregi ca distribuitorii să îi racordeze la rețeaua electrică
În plus, problemele tehnice rezultate din creșterea explozivă a cererilor de conectare la rețele, lipsa capacității administrative sau, pur și simplu, așteptările nerealiste din cauza lipsei temeinice de informare au dat naștere la numeroase încurcături și frustrări, atât în rândul prosumatorilor, cât și în cel al companiilor de distribuție și de furnizare.
Guvernanţii par să nu fie interesaţi de energia pe care românii ar putea să o furnizeze în reţea şi nu vin cu soluţii concrete pentru a opri acest haos.
Tocmai pentru a înțelege mai bine unde apar blocajele și ce soluții ar putea exista, am organizat la grupul USR de la Senat o dezbatere pe tema legislației privind prosumatorii, unde am invitat atât reprezentanți ai distribuitorilor şi furnizorilor de energie cât și ai producătorilor de energie regenerabilă și ai asociațiilor de prosumatori.
Așa cum m-am aștepat, a fost o discuție productivă de câteva ore din care au rezultat câteva concluzii. Urmează acum să le transformăm în teme de studiu pe partea legislativă.