Este a doua săptămână de grevă în educaţie, iar guvernul nu a făcut niciun pas în rezolvarea problemei. În timp ce profesorii ies în stradă, elevii nu fac ore, iar examenele naţionale sunt în pericol de a fi anulate. Ciucă şi Ciolacu sfidează sindicatele din învăţământ şi ţin cu dinţii de pensiile speciale.
Se plâng că nu sunt bani pentru profesori, în timp ce specialii încasează pensii nesimţite, iar banii publici sunt irosiţi pe instituţii şi ministere inutile. Soluția la greva profesorilor este oprirea risipei bugetare şi eliminarea pensiilor speciale.
Iată de unde pot veni banii pentru salariile din învățământ şi cum iroseşte guvernul banii românilor pe ministere şi instituţii inutile:
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 – 3.000.000 lei bani risipiți anul acesta. În 2022 au fost aprobate 2,5 milioane lei subvenții de la bugetul de stat pentru această instituție sinecură pentru 36 de persoane, iar în acest an au fost aprobate alte 3 milioane lei.
Institutul Român pentru Drepturile Omului cheltuie anual 2.900.000 lei, tot bugetul ducându-se pe salarii și alte cheltuieli curente, fără să poată fi evidențiată vreo activitate sau rezultat. Conducerea este asigurată de un consiliul director compus din 7 oameni, 1 director și 1 director adjunct, șefi peste 22 de oameni, dintre care 7 personal administrativ.
Institutul de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizația Levantului – institut de tăiat frunză la câini care consumă pe an 2.000.000 lei din bugetul de stat. O sinecură pentru un fost președinte, Emil Constantinescu, aflat la conducerea institutului. Din bugetul alocat, mare parte merge pentru plata salariilor, iar restul pentru bunuri și servicii.
Academia Oamenilor de Ştiinţă ar trebui să se ocupe cu asigurarea unui cadru adecvat pentru întâlnirea oamenilor de știință din diferite domenii, crearea de echipe interdisciplinare pentru rezolvarea unor teme complexe și dezvoltarea unor programe de cercetare. Dacă ne uităm la ce fac, remarcăm o lipsă concretă de activități de cercetare și de rezultate puse în practică sau care să contribuie la descoperiri în domeniul științific. În 2022, 9,95 milioane lei s-au dus în principal pe cheltuieli administrative și de personal, în timp ce sub 10% (7,8%) au fost prevăzuți pentru activitatea de cercetare!
Ministerul Familiei – 620.000.000 lei pe an bani risipiți, din care 33 milioane salarii și 19 milioane pentru bunuri și servicii (aici se include și chiria de 2,5 milioane de lei / an pentru sediu).
Ministerul Antreprenorialului şi Turismului cu un buget de 4 miliarde lei/an, din care 80 milioane salarii și 46 milioane pentru bunuri și servicii. Odată cu preluarea guvernării de către Coaliția PNL-PSD, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului s-a spart în Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și Ministerul Economiei, singura logică fiind aceea de a avea posturi suficiente de miniștri și sinecuri ministeriale pentru algoritmul coaliției de participare la jefuirea bugetului de stat.
Banii cheltuiţi cu aceste institute şi ministere ar putea fi folosiţi pentru creşterea salariilor profesorilor. Dar PSD şi PNL continuă să-şi bată jos de cadrele diddactice şi, în loc să vină cu soluţii viabile, le promite bani care nu există.
Prima de carieră didactică – 1.500 lei, bani pe care profesorii îi pot folosi însă doar pentru cursuri de formare profesională. Din cei 1.500 de lei promiși, doar 450 de lei pot fi cheltuiți de profesori pe lucruri de care au cu adevărat nevoie. Nici măcar 100 de euro.
Prima de compensare salarială – 1.000 de lei, vizează acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare. Dacă luăm în calcul că această primă ar trebui să acopere lunile rămase până la aplicarea noii legi a salarizării unitare, lege la care Ministerul Muncii condus de PSD nici nu a început să lucreze, rezultă că prima promisă profesorilor de PSD-PNL este, în medie lunară, cam cât voucherele acordate oamenilor aflați în risc de sărăcie.
„Soluţiile” oferite de guvern sunt doar o încercare de a-i păcăli pe profesori să renunţe la protest. Ciucă și Ciolacu pot face rost de bani pentru mărirea salariilor profesorilor dacă pun capăt sinecurilor din toate instituțiile şi dacă taie pensiile speciale.
Specialii din România primesc pensii nesimţite în timp ce profesorii debutanţi iau 2.500 lei. Gabriel Oprea câștigă cât 5 profesori doar din pensia specială de fost parlamentar. Valeriu Zgonea, numit recent la șefia ANCOM, încasează, lună de lună, cât 23 de profesori debutanți. Premierului Nicolae Ciucă primeşte pensie 18.000 lei, iar Valer Dorneanu, fostul președinte al Curții Constituționale, câștigă într-o lună cât 18 profesori debutanți. Sunt doar câteva exemple de pensii speciale care, dacă ar fi tăiate, ar putea aduce bani pentru educaţie.
Guvernul nu pune însă preţ pe educaţie. În România Educată a lui Iohannis profesorii abia au cu ce trăi, rata de abandon şcolar este ridicată, infrastructura digitală în școli nu este dezvoltată suficient, mai ales în mediul rural, iar numărul elevilor cu analfabetism funcţional este în contiuare mare. Coaliţia PNL – PSD nu se gândeşte la nevoile cadrelor didactice sau la consecinţele grevei profesorilor asupra elevilor şi părinţilor.
Opriți bătaia de joc la adresa profesorilor! Renunțați la privilegiile voastre nesimțite, încetați să mai creați sinecuri pentru toată clientela de partid și creșteți salariile profesorilor!