Ca preşedinte al Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României, am organizat, în data de 23 aprilie, Conferința – „Drepturile fetelor şi femeilor în societatea modernă din România”.
Evenimentul a beneficiat de o audiență diversă, formată din reprezentanți ai guvernului, organizații neguvernamentale, profesioniști din domeniul medical, activiști pentru drepturile femeilor și membri ai societății civile, pentru a discuta și a găsi soluții la problemele legate de drepturile și sănătatea femeilor din România.
Conferința a abordat o gamă largă de subiecte. Impactul creșterii cazurilor de mame minore în România și soluțiile pentru sprijinirea acestor femei tinere este una dintre temele dezbaterilor. Una din zece mame din România este adolescentă, iar una din șase adolescente care au avut un copil înainte de 15 ani va avea al doilea copil înainte de 18 ani. Persoanele cu cel mai scăzut nivel de educație au cele mai multe sarcini, de peste trei ori mai mult decât cele care au absolvit învățământul obligatoriu sau liceul.
Am mai discutat despre importanța accesului la educație pentru sănătate, ca disciplină școlară obligatorie, precum și despre consecințele negative ale lipsei acestuia, necesitatea asigurării accesului gratuit la avort și consiliere pentru fetele sau femeile care se confruntă cu constrângeri sau care au fost victime ale violenței.
Participanții au fost încurajați să propună idei și soluții concrete pentru îmbunătățirea accesului fetelor și femeilor la servicii medicale de calitate și pentru promovarea sănătății reproductive în România. Prof. Dr. Cătălina Poiană și Dr. Alina Epure au prezentat din punct de vedere medical perioadele specifice femeilor – pubertate, sarcină și menopauză, concluzionând că educația pentru sănătate începe în familie, tocmai de aceea ar trebui să creștem generații sănătoase.
Conferința a fost un succes, în sensul că am reușit să aducem împreună părți interesate din diferite domenii pentru a discuta și a găsi soluții la problemele legate de drepturile și sănătatea femeilor din țara noastră. Toți cei prezenți au recunoscut nevoia urgentă a modificării curriculumului, pentru ca educația pentru sănătate să devină obligatorie. Este primul pas pe care trebuie să-l facă Ministerul Sănătății și Ministerul Educației pentru a o reglementa și a o implementa în noul an școlar. Este un pas obligatoriu în direcția prevenirii și promovării sănătății.