Săptămâna aceasta a fost aprobat bugetul de stat, după interminabile dezbateri şi dispute. Asta pe lângă circul făcut de PSD în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Social democraţii şi parlamentarii AUR au încercat să trimită proiectul înapoi la comisiile de specialitate şi au recurs la orice mijloace pentru a face acest lucru, de la votul la două cartele în locul unor colegi absenţi, până la discursuri populiste sau crearea unei atmosfere de galerie de stadion. Cu toate acestea, bugetul a fost aprobat în varianta propusă de guvern, fără nicio modificare. Şi asta pentru că noi, cei din coaliţie, am reuşit să respingem toate amendamentele opoziţiei. Peste 3.000 de amendamente au fost depuse de pesedişti şi absolut toate  aveau ca sursă de finanţare bugetul de rezervă al guvernului.

Adoptarea bugetului, în forma elaborată de Guvern, este încă o victorie a coaliţiei şi reprezintă un pas important pentru redresarea economică a României. Acum există o şansă reală de relansare economică întrucât avem cea mai mare sumă alocată investiţiilor: 61 miliarde de lei. Reprezintă, practic, 5,5% din PIB, mai mult cu 8,3 miliarde lei față de execuția preliminată pe anul 2020. O altă veste bună este că am majorat ponderea cheltuielilor aferente proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile la 2,87%.

Bugetul pe anul acesta a fost gândit ţinând cont şi de situaţia panemică şi, din acest motiv, au fost alocate fonduri necesare pentru măsurile de sprijinire a populației și a firmelor afectate. Vorbim, de exemplu, de indemnizația de 75% plătită celor cărora li se suspendă contractul de muncă pe fondul întreruperii temporare a activității, indemnizație care va fi acordată și după data de 31 mai 2020, până la ridicarea restricțiilor.

De asemenea, sume totalizând 1,29% din PIB sunt destinate  prevenirii  și combaterii pandemiei, iar alte fonduri au fost direcţionate şi pentru programele guvernamentale de sprijin pentru IMM-uri şi companii mari, dar şi către programul Granturi pentru investiții. Pentru sprijinirea HORECA, unul dintre domeniile cele mai afectate de pandemie, s-au alocat 2,5 miliarde de lei.

S-a tot vorbit, în mod eronat, despre faptul că este un buget de austeritate, dar, de fapt, nu este vorba decât de o altă manipulare a PSD-ului în încercarea de a-i speria pe oameni cu date şi cifre incorecte sau incomplete. În realitate, avem un buget echilibrat şi responsabil, care ține cont de pandemie și de efectele negative ale acesteia în economie, conceput pentru a crea efecte benefice pe termen lung, pentru toată lumea. Este  foarte adevărat că nu este un buget ca cele pe care le-a avut România în ultimii ani. Nu este orientat spre consum, ci spre investiţii şi tocmai acest lucu va duce la o creştere economică în viitor.

Si mai este un alt lucru important de ştiut: nu vorbim de creşteri de taxe sau scăderi de venituri. Nu se taie salariile, nu se micşorează pensiile. Salariile bugetarilor rămân la nivelul cuantumului din decembrie 2020, la fel şi indemnizația de hrană. Deci, nimeni nu taie nimic! În plus, a fost prelungită anul acesta valabilitatea voucherelor de vacanţă emise în 2019 şi 2020. În ceea ce privește pensiile, rămâne valabilă pentru 2021 creșterea de 14% acordată în urmă cu câteva luni. Pensionarii vor încasa, așadar, pensii mai mari în 2021 decât în 2020, iar pentru aceasta, au fost prevăzute 8 miliarde de lei în plus față de anul trecut.

Adoptarea  bugetului de stat reprezintă primul şi cel mai important pas pentru redresarea economică a României, aşa cum nu s-a mai întâmplat în ultimii ani de guvernare pesedistă. Am prioritizat corect și realist destinația banilor, pentru că de asta depinde cum vom trăi în anii următori. După un an de criză sanitară mondială, care încă nu s-a terminat, este important să fim cumpătaţi cu banii publici, fără minciuni, fără populisme, cu responsabilitate şi prudenţă.

#FacemCeAmPromis