Bugetul Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a fost dezbătut în şedinţa comună a Comisiei de Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, din care fac parte. ANCOM este instituţia care trebuie să protejeze interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor şi încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Reprezentanţii ANCOM au venit cu o propunere de buget care prevedea o creştere cu 21% a cheltuielilor cu personalul, un lucru complet deplasat, având în vedere situaţia în care ne aflăm din cauza crizei sanitare mondiale. Într-un an pandemic, când economia trece printr-o perioadă extrem de grea, este de neimaginat ca o instituţie a statului român să ceară creşteri salariale, mai ales că nivelul de salarizare din cadrul ANCOM este comparabil cu tendinţele pieţei private din domeniul IT. În prezent, salariul mediu al angajaţilor din instituţie este de 10.000 de lei net pe lună. Concret, am redus cu 7.000.000 de lei bugetul propus pentru indexarea salariilor cu rata inflaţiei, care a fost estimată de ANCOM între 3% şi 9%, deşi la finalul anului 2020 inflaţia în România era de 2,1%.

În al doilea rând, am eliminat Fondul de Premiere, în valoare de peste 12.000.000 de lei. În anul 2021, când toţi agenţii economici sunt afectaţi financiar de epidemia de COVID19, Agenţia Naţională pentru Adminsitrare şi Reglementare în Comunicaţii cere al 13-lea salariu pentru angajaţi. Am respins această prevedere din buget, împreună cu colegii mei de la USR PLUS şi PNL, pentru că nu se acordă premii în instituţiile bugetare în acest an de criză.

Am eliminat şi fondurile destinate voucherelor de vacanţă, deoarece s-a decis prelungirea valabilităţii celor de anul trecut pentru toţi bugetarii. În al treilea rând, am redus cu 700.000 de lei cheltuielile de publicitate şi cu 400.000 de lei pe cele de protocol.

În total, amendamentele USR PLUS și PNL au redus bugetul propus de ANCOM cu aproape 22 de milioane de lei. Atâta timp cât toate celelalte instituții, nu mai vorbesc de mediul privat, trec prin vremuri grele, nu e posibil ca o instituție a statului să-și aloce creșteri de salarii sau alte stimulente. S-au tăiat sporurile şi s-a respins majorarea fondurilor de salarii, s-au tăiat fondurile pentru deplasări, însă s-a acceptat mărirea organigramei cu 20 de posturi, pe perioadă determinată, în vederea participării  la un congres mondial cu privire la comunicaţii şi tehonologia 5G.

Deşi au fost reduceri substanţiale de fonduri, nu ne-am atins de cheltuielile pentru investiții, cum ar fi construirea unor noi stații de monitorizare. Au rămas în buget banii pentru investiţii care conduc la o creştere a calităţii serviciilor primite de către consumatorul final, dar s-au redus consistent cheltuielile care nu ţineau cont de contextul socio-economic pe care ȋl traversează, astăzi, România.

Aşa cum am promis, vom aproba doar bugete responsabile pentru toate instituţiile statului, la fel cum este şi bugetul de stat. Nu acceptăm risipa banilor publici, nu acceptăm creşteri de salarii, în timp ce în mediul privat oamenii au probleme serioase în a-și menține veniturile la un nivel acceptabil. Vom putea depăşi această perioadă dificilă pentru economie doar prin cumpătare şi solidaritate.