Am participat săptămâna aceasta atât la lucrări în plenul Senatului, cât şi la întruniri în comisiile de specialitate. Am votat Legea spaţiilor verzi şi am dat avize favorabile pentru mai mulţi candidaţi la posturile vacante de membru CNA.

Luni am audiat în cadrul Comisiei reunite de cultură a Parlamentului candidaţii pentru posturile de titular şi supleant în cadrul Consiliului Naţional al Audiovizualului. Din partea Guvernului au fost propuşi titulari Mircea Toma şi Valentin Jucan, iar supleanţi Dan Radu şi Rareş Niculescu.  Dorina Rusu  a fost susţinută pentru un nou mandat de preşedintele Klaus Iohannis, care a nominalizat-o ca supleant pe Oana Mihalache, iar din partea PNL a candidat la postul de titular Ionel Palăr şi la cel de supleant Valentina Postelnicu. De asemenea, Radu Herjeu a fost susţinut de PSD pentru postul de titular, fără supleant. Acesta din urmă a fost respins, iar toți ceilalți au primit avizul comisiei.

CNA este unica autoritate de reglementare în domeniul programelor audiovizuale, o instituţie publică autonomă, aflată sub control parlamentar. Misiunea Consiliului Naţional al Audiovizualului este de a asigura un climat bazat pe libera exprimare şi responsabilitatea faţă de public în domeniul audiovizualului. Pentru îndeplinirea acestei misiuni, CNA emite decizii, recomandări şi instrucţiuni. Din 8 februarie, în urma încheierii mandatelor lui Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu şi a decesului lui Radu Călin Cristea, în octombrie 2020, CNA, cu doar şapte membri, este în imposibilitatea de a se reuni în şedinţă, din cauza lipsei de cvorum, fiind necesară prezenţa a 8 membri din 11.

Candidaţii și-au prezentat viziunea și planurile pentru CNA. Dorina Rusu a pledat pentru întâlniri periodice ale membrilor CNA cu parlamentarii Comisiilor de cultură pentru a discuta diverse propuneri legislative, Valentin Jucan s-a pronunţat pentru reajustarea cuantumului amenzilor, care nu au fost modificate de mult timp, iar Mircea Toma a subliniat că intoxicarea populaţiei cu informaţii false şi cu teorii ale conspiraţiei prin mass media conduce la un număr mic de persoane care se vor vaccina. La rândul său, Ionel Palăr s-a pronunţat pentru o legislaţie a audiovizualului adaptată la condiţiile actuale.

USR PLUS și-a asumat reforma CNA în programul de guvernare, iar audierea din cadrul comisiei parlamentare reprezintă primul pas către o instituție eficientă și relevantă pentru sănătatea spațiului public. După numirea transparentă a membrilor, profesioniști cu experiență, reformarea instituției trebuie să continue cu digitalizarea și transpunerea directivei UE privind serviciile audiovizuale.

Pentru profesionalizarea CNA, USR PLUS i-a susţinut pe Mircea Toma şi Dan Radu. Nominalizările celor doi au la bază profesionalismul şi integritatea pe care le-au dovedit de-a lungul timpului în domeniile în care au activat. Mircea Toma este președintele ActiveWatch, organizaţia care acționează pentru protecția drepturilor omului, militând pentru comunicarea liberă în interes public. Deține un doctorat în psihologie și a activat, de-a lungul carierei sale profesionale, în mai multe domenii, precum monitorizare și analiză mass media, advocacy pentru drepturile omului, jurnalism, coordonare și formare competențe comunicare publică, asistență psihologică, educație media. Dan Radu este vicepreședintele Asociaţiei „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. Este absolvent al Institutului Politehnic din Iaşi și a lucrat pentru mai multe instituții mass-media, ocupând funcțiile de reporter, redactor-șef, director general, editor, director de programe.

Propunerile aprobate în Comisia de cultură şi media vor fi trimise pentru vot final în Plenul reunit al Parlamentului.

Tot săptămâna aceasta, în plenul Senatului, am votat legea pentru reglementarea și administrarea spațiilor verzi din intravilanul localităților. Orașul nu înseamnă doar betoane, blocuri și mall-uri, iar spaţiile verzi sunt extrem de importante pentru îmbunătățirea calității aerului și pentru  reducerea poluării. Pe lângă acest aspect, spaţiile cu vegetaţie aduc multe alte beneficii asupra calităţiii vieţii: previn eroziunea solului, îmbunătăţesc absorbţia apelor pluviale şi împiediă supraîncălzirea zonelor cu suprafeţe întinse de beton şi asfalt.

Potrivit actului normativ votat în Senat, posibilitatea ca încadrarea zonelor verzi, trecute în proprietate privată, să fie schimbată pentru a permite construcții, a fost eliminată. În plus, apare obligația de a asigura spații verzi în cadrul unor noi proiecte, rezidențiale sau comerciale. Lucrările de construcție se vor putea realiza doar în baza unei documentații de urbanism, obligatorie fiind asigurarea unei suprafețe amenajate cu spații verzi, cu acces public, de minimum 30% din suprafața terenului modificat. Am oprit astfel expansiunea necontrolată a dezvoltatorilor imobiliari, care construiesc haotic în oraşe, bloc lângă bloc, pentru a-şi maximiza profitul.

Rând pe rând, îndeplinim obiectivele propuse în programul de guvernare: profesionalizare, transparentizare, digitalizare, corectarea legislaţiei în toate domeniile.